Anorexia nervosa | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa is een eetstoornis die vooral voorkomt bij jonge vrouwen. Iemand met anorexia heeft wel eetlust, maar probeert deze uit alle macht te onderdrukken. Veel anorexiapatiënten zijn bang om aan te komen, maar in feite zijn ze veel te licht. Ze hebben een verstoord beeld van hun eigen lichaam. Anorexia kan ernstige gevolgen hebben en uiteindelijk zelfs dodelijk zijn.

Hoe ontstaat anorexia nervosa?

Anorexia ontstaat niet van de ene op de andere dag. In veel gevallen begint het met onschuldig lijnen dat uiteindelijk extreme vormen aanneemt. Ook psychische problemen kunnen een oorzaak zijn van anorexia. Vaak gaat het hierbij niet eens over het afvallen, maar juist over de controle over eten.

Hoe herken je anorexia nervosa?

Patiënten met anorexia nervosa proberen steeds verder af te vallen. De manier waarop ze dat doen verschilt: sommigen eten niet of nauwelijks. Anderen hebben eetbuien en proberen vervolgens het voedsel kwijt te raken door over te geven of laxeermiddelen te gebruiken. Vaak sporten anorexiapatiënten extreem veel. Patiënten komen er meestal niet voor uit dat ze anorexia hebben. Ze houden de eetstoornis verborgen voor hun omgeving. Dat maakt anorexia lastig te herkennen.

Wat zijn de gevolgen van anorexia nervosa?

Anorexia nervosa heeft grote gevolgen, zowel lichamelijk als geestelijk. Ondervoeding leidt tot allerlei klachten, zoals:

  • slecht slapen, lusteloosheid, depressie en angsten
  • sociale isolatie
  • een ontregelde hormoonhuishouding, waardoor vrouwen onregelmatig of niet meer ongesteld worden
  • tekorten aan vitamines en mineralen, waardoor organen kunnen beschadigen
  • donzige beharing
  • een slechtere huid en slechter gebit
  • hart- en vaatziekten

Kun je herstellen van anorexia nervosa?

Als een patiënt herstelt en op een gezond gewicht komt, verdwijnen bijna alle lichamelijke klachten weer. In sommige gevallen is onherstelbare schade ontstaan, zoals botontkalking. Gemiddeld hebben patiënten zo’n vier jaar anorexia. Ongeveer een kwart komt er nooit van af.

Complementary Content
${loading}
Scroll