Centrum voor Psychosomatiek | Gelre ziekenhuizen
alert
Voorkom verspreiding infectieziekten

Welkom in Gelre. Help ons verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus te voorkomen: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Deeltijdbehandeling

Heeft u naast psychische klachten ook een lichamelijke aandoening of ziekte? Of heeft u aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) waar geen lichamelijke oorzaak voor is gevonden? Dan kunt u bij ons terecht in de deeltijdbehandeling, een samenwerking tussen de afdelingen Psychiatrie en Medische Psychologie.

Zorgverlener in gesprek met patiënt
Portret van GZ psycholoog Bastings

Ons doel is om u nieuw perspectief bieden

“Ons doel is om u nieuw perspectief bieden. Vaak heeft u al een heel traject achter de rug, als u naar ons wordt doorverwezen. U bent bij verschillende artsen geweest om de oorzaak van uw lichamelijke klachten te achterhalen. Soms is er geen lichamelijke oorzaak gevonden. Soms wel, maar kan de arts de langdurige of ernstige aard van uw klachten niet verklaren. Dat noemen we ALK: aanhoudende lichamelijke klachten. Denk aan chronische pijn of chronische vermoeidheid. Dit kan u radeloos, moedeloos maken.


In onze deeltijdbehandeling bieden we u hulp bij ALK. We werken nauw samen met onze collega-artsen die gespecialiseerd zijn in uw lichamelijke zorg. Bijvoorbeeld van onze pijn-polikliniek. Ons gezamenlijke doel is het verminderen of beperken van uw klachten. We helpen u leren omgaan met de (rest)klachten en het verbeteren van uw mentale conditie. In de praktijk blijkt dat dit onze patiënten verlichting van klachten en ‘lucht’ geeft.”

GZ-psycholoog Danny Bastings

Portretfoto psychiater Schellinger

Wanneer kom ik bij Gelre voor psychische hulp?

“Of u binnen of buiten ons ziekenhuis psychische zorg krijgt, hangt van twee dingen af: de ernst van uw klachten en of uw lichamelijke en psychische klachten elkaar beïnvloeden. Dat leg ik graag aan u uit met twee voorbeelden.

Voorbeeld 1: meneer De Bruin heeft kanker en wordt hiervoor behandeld in ons ziekenhuis. Door zijn ziekte ontwikkelt hij een depressie. Dan kan meneer De Bruin voor zijn depressie terecht op onze afdeling Psychiatrie in het ziekenhuis. Zijn lichamelijke ziekte heeft duidelijk invloed op zijn psychische klachten.

Voorbeeld 2: mevrouw Koopman heeft een depressie en zij moet voor een blindedarmoperatie naar ons ziekenhuis. Dan komt zij voor haar psychische zorg niet in ons ziekenhuis terecht. Want er is (zeer waarschijnlijk) geen verband tussen haar lichamelijke en psychische klachten.
Heeft u alleen psychische klachten en dus geen lichamelijke? Dan kunt u standaard bij een psychische hulpverlener terecht buiten ons ziekenhuis.“

Psychiater Alexander Schellinger

Verschil tussen een psychiater en een psycholoog

Vaak wordt gevraagd naar het verschil tussen een psycholoog en psychiater. Dat is inderdaad best ingewikkeld. Bij Gelre zien we vooral veel overlap. Onze teams Psychologie en Psychiatrie werken veel samen, met elk hun eigen expertise. Zo weet een psychiater veel van psychische ziektes en het beïnvloeden daarvan. Een psycholoog weet veel af van wat voor invloed psychische ziektes hebben op gedrag en het beïnvloeden van gedrag.
Als u medicijnen nodig heeft voor uw psychische klachten, is het wel duidelijk bij welke zorgverlener u moet zijn. Een psychiater heeft geneeskunde gestudeerd. Daarom mag een psychiater u medicijnen voorschrijven en doet een psycholoog dat niet.

Afspraak

U heeft eerst een afspraak op onze polikliniek, na een verwijzing van uw arts. Meestal is dit de huisarts. De verwijzing gaat natuurlijk in overleg met u. Het is verstandig u goed voor te bereiden op uw afspraak.

Contact met Deeltijdbehandeling?

door

Onze spreekuren

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur
signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 196
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m vr 8.30 - 12.30 en 13.30 - 16.00 uur

Bel 055 - 581 82 35 (keuze 2)
parking

Route en parkeren

Albert Schweitzerlaan 31
7334 DZ Apeldoorn

door

Onze spreekuren

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur
signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 147
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m vr 8.30 - 12.30 en 13.30 - 16.00 uur

Bel 0575 - 59 29 12
parking

Route en parkeren

Den Elterweg 77
7207 AE Zutphen

Complementary Content
${loading}
Scroll