Allergisch astma – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Allergisch astma

Bij allergisch astma wordt u benauwd als u stoffen inademt waarvoor u allergisch bent. Stoffen zoals stuifmeel, huisstofmijt of huidschilfers van huisdieren. Ook kunt u reageren op bepaalde voedingsstoffen of stoffen in medicijnen. U krijgt dan bijvoorbeeld last van kortademigheid, een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling en hoesten.

Hoe ontstaat allergisch astma?

Allergisch astma kan op elke leeftijd ontstaan. Het is niet bekend waarom sommige mensen wel en anderen geen astma hebben. Wel is het zo dat mensen met astma in hun directe familie een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van astma.
Allergisch astma komt voor bij 10 tot 15% van de volwassenen. We zien dat het aantal patiënten met allergisch astma verder toeneemt. Meer dan 80% van de mensen met allergisch astma heeft daarnaast allergische rhinitis. Als die rhinitis niet wordt behandeld, is de astma vaak moeilijker te behandelen of wordt erger.

Ik vermoed dat ik allergisch astma heb, wat nu?

Om vast te stellen of u allergisch astma heeft, voert onze arts bloedonderzoek en eventueel een allergenen huidpriktest uit. Daarna bespreekt hij met u de mogelijke behandeling.

Complementary Content
${loading}
Scroll