Huidverkleuring | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Huidverkleuring

Uw huid kan verkleuren, bijvoorbeeld wanneer u koude vingers heeft of bent verbrand door de zon. Wanneer uw huid verkleurt, geeft uw lichaam daarmee meestal aan dat de bloeddoorstroom niet goed is.

Uw huid kan verschillende kleuren krijgen

Wit, blauw en rood

Op een koude dag worden uw vingertoppen wit. Dat komt doordat uw vaten vernauwen en er minder bloed naar uw vingertoppen stroomt. Dit is een nuttige reactie op de kou: het voorkomt afkoelen van uw bloedstroom en organen. Eenmaal in de warmte worden uw vingers een beetje blauw. Dat komt doordat er zuurstofarm bloed door uw vingertoppen stroomt. Tenslotte kleurt uw huid rood: door de warmte verwijden uw bloedvaten en daar stroomt het zuurstofrijke bloed doorheen. Deze verkleuringen noemen we het fenomeen van Raynaud. Als het fenomeen van Raynaud zich regelmatig zomaar voordoet – dus zonder dat het koud is – kan het een aanwijzing zijn voor de ziekte van Raynaud. Roken vergroot het risico op het fenomeen van Raynaud.

Bleekwitte huid: shock

Bent u over uw hele lichaam bleek? En voelt uw huid daarbij koud en klam aan? Dan kan het zijn dat u in shock bent. Uw bloedsomloop werkt op halve kracht: al het bloed dat het hart nog kan rondpompen, gaat naar uw hersenen en hart. Het tekort aan bloed in uw huid zorgt voor de bleekwitte kleur.

Rode huid: erytheem

Uw huid wordt rood als de bloedvaten in uw huid zich verwijden en er veel zuurstofrijk bloed doorheen stroomt. Een roodgekleurde huid noemen we erytheem. Op zich is er niets mis met een rode huid, bijvoorbeeld wanneer u in de zon heeft gezeten. Maar er zijn ook andere oorzaken, zoals een infectie. Uw huid wordt dan rood, omdat er veel zuurstofrijk bloed naar de ontsteking gaat.

Blauwe huid: cyanose

Als uw huid langere tijd te weinig zuurstofrijk bloed krijgt, kan uw huid blauw worden. Dat noemen we cyanose. U kunt blauwe vingers en nagels krijgen, maar ook blauwe lippen of een blauw gezicht. Als het zuurstofgebrek te lang duurt, kan uw huid afsterven en zwart worden.

Welke klachten veroorzaakt een slecht doorbloedde huid?

Is uw bloedtoevoer slecht? Dan ontstaan er op die plaats huidzweren met daaromheen verkleuringen van de huid. De zweren gaan niet zo snel over, want voor de genezing heeft uw lichaam zuurstofrijk bloed nodig. Huidzweren komen vaak voor bij mensen met diabetes mellitus.

Complementary Content
${loading}
Scroll