Ziekte van Ménière – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière is een aandoening in het binnenoor. U krijgt last van aanvallen van duizeligheid en oorsuizen. Ook hoort u slechter. Meestal duurt een aanval 2 of 3 uur.

De klachten verdwijnen vanzelf. Het is niet te voorspellen wanneer er een nieuwe aanval komt. Tijdens een aanval zijn activiteiten zoals werken of studeren meestal onmogelijk. De aanvallen van duizeligheid verdwijnen meestal in de loop der jaren. De ziekte van Ménière gaat eigenlijk altijd over, al duurt dit soms lang.

Hoe ontstaat de ziekte van Ménière?

Ondanks jaren van uitgebreid onderzoek is nog steeds niet bekend wat precies de oorzaak van de ziekte is. Waarschijnlijk ontwikkelt de ziekte zich op deze manier:

 • In het binnenoor verzamelt zich een steeds grotere hoeveelheid van een bepaalde vloeistof (endolymfe).
 • Om het binnenoor zit een dunne wand. Een scheurtje in die dunne wand veroorzaakt een lekkage.
 • Door de lekkage komt de vloeistof (endolymfe) in aanraking met een vloeistof met een andere samenstelling (perilymfe).
 • De twee vloeistoffen vermengen. Dit veroorzaakt een overprikkeling of het afsterven van zintuigcellen in het binnenoor. Daardoor ontstaat een aanval.

Stress en drukte zijn niet de oorzaak van de ziekte. Wel hebben ze soms een negatieve invloed op het verloop van de ziekte.

Welke klachten veroorzaakt de ziekte van Ménière?

De ziekte van Ménière veroorzaakt 3 soorten klachten:

 • Aanvallen van draaiduizeligheid
  Vooral in de beginperiode van de ziekte, bij de eerste aanvallen, voelt u zich vaak duizelig en draaierig. Het is dan moeilijk het evenwicht te bewaren. Tegelijk is de kans groot dat u zich misselijk voelt, moet overgeven, bleek ziet en last heeft van koud zweet.
 • Slecht horen
  Bij de meeste mensen ontstaat na de eerste aanval gehoorverlies. Bij sommigen komt dit later pas. De ernst van de gehoorklachten is niet bij iedereen hetzelfde. Vaak ontstaat het probleem aan 1 oor. Het verlies van gehoor begint meestal in de lage tonen. De kans bestaat dat u met dat oor na verloop van tijd ook de hogere tonen niet goed meer hoort.
 • Oorsuizen
  Vaak hoort u tijdens en vlak na een aanval een brommend, dreunend of fluitend geluid in uw oren. Dit heet oorsuizen. Mensen beschrijven het geluid op verschillende manieren. Sommige mensen horen ‘lawaai’, meer in hun hoofd dan in hun oren. Veel patiënten vertellen dat ze last hebben van een drukkend of vol en verstopt gevoel in het oor. Vaak merken ze dat dit gevoel vlak voor een aanval ontstaat.

Ik vermoed dat ik de ziekte van Ménière heb, wat nu?

Om vast te stellen of u deze ziekte heeft, is er specialistisch onderzoek nodig. Onderzoek door onze keel-, neus- en oorartsen maakt duidelijk of u deze ziekte heeft.

Complementary Content
${loading}
Scroll