Apeldoorns Duizeligheidscentrum (ADC) | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Apeldoorns Duizeligheidscentrum (ADC)

Heeft u duizeligheidsklachten? Dan is het Apeldoorns Duizeligheidscentrum (ADC) hét landelijk expertisecentrum waar u terecht kunt. Wij streven er naar om u op één dag te onderzoeken, de diagnose te stellen en een behandeling voor te stellen. Zo bent u snel geholpen.


Gehoortest bij kind

In onderstaande video kunt u zien welke onderzoeken worden verricht en welke behandelmogelijkheden er zijn als u bent verwezen naar het ADC.


Wat is duizeligheid?

Duizeligheid wordt op verschillende manieren ervaren. Het kan gaan om draaierigheid of zweverigheid. Het gevoel alsof de wereld om u heen draait of dat u zelf rond tolt. U weet soms niet meer waar u bent. Of u kunt het gevoel hebben dat u gaat vallen. Ook kunt u last hebben van angst, transpireren, misselijkheid en braken.

Duizeligheid is een klacht die veel voorkomt. Veel huisartsen horen deze aandoening op hun spreekuur. Duizeligheid komt vooral veel voor bij mensen ouder dan 65 jaar.

Podcasts over duizeligheidsklachten

In drie podcasts wordt alles over duizeligheidsklachten besproken, klik op de afbeelding hieronder.


Duizeligheid bij kinderen

Ook kinderen kunnen last hebben van duizeligheid en zij kunnen ook verwezen worden naar het Apeldoorns Duizeligheidscentrum.

Thuis voorbereiden op uw onderzoek

Voor een aantal onderzoeken van het ADC, kunt u zich thuis kunt voorbereiden. Als dat zo is, ontvangt u een email met een link naar een digitale voorlichting van Medify. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe uw onderzoekstraject verloopt. Lees hier meer over het thuis voorbereiden met digitale voorlichting.

Na 46 jaar eindelijk duidelijkheid.

Het begon met een plotselinge draaiduizeligheid, 46 jaar geleden. Sindsdien heeft de duizeligheid veel invloed gehad op het leven van mevrouw Van Enk. Na een bezoek aan het Apeldoorns Duizeligheidscentrum weet ze eindelijk wat de oorzaak is.

Onderzoek naar oorzaak van ziekte van Ménière en duizeligheid

Onze KNO-arts Bruintjes is ook nog hoogleraar KNO bij het LUMC, in het bijzonder voor de ziekte van Ménière. Mensen met deze ziekte hebben last van draaiduizelingen, oorsuizen en slechthorendheid. Bruintjes onderzoekt als hoogleraar wat de precieze oorzaak is van de ziekte van Ménière. Ook wil hij ander onderzoek doen naar duizeligheid. Niet alleen om de diagnostiek van de ziekte Ménière en andere vormen van duizeligheid te verbeteren, maar ook om de huidige behandelingen te verbeteren en eventueel nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

Naast zijn onderzoek geeft Bruintjes ook les over duizeligheid aan studenten Geneeskunde, zodat er in het medisch onderwijs meer aandacht komt voor dit onderwerp.

Onderzoek: is plotseling gehoorverlies mogelijk een voorteken van vaatproblemen?

Deze vraag onderzochten Tjard Schermer (epidemioloog in Gelre ziekenhuizen en Radboudumc), Fieke Oussoren (arts-onderzoeker bij het Apeldoorns Duizeligheidscentrum en het LUMC) en hun collega-onderzoekers. De laatste jaren wordt plotseling gehoorverlies namelijk genoemd als mogelijk voorteken van vaatproblemen in de hersenen. De onderzoekers vonden in patiëntendossiers van huisartsen alleen bij zestigplussers een verhoogde kans op een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding) of TIA vijf jaar na de plotselinge doofheid.

Van elke 100.000 Nederlanders worden jaarlijks 5 tot 20 mensen overvallen door plotselinge doofheid. Soms komt dat door een infectie, een autoimmuunziekte, een trauma of medicijngebruik, maar in de meeste gevallen blijft de oorzaak onbekend. Wanneer bloed niet naar de gehoorzenuw kan stromen, kan dat plotselinge gehooruitval veroorzaken. Als blijkt dat de plotselinge doofheid te wijten is aan vaatproblemen, dan heeft dat consequenties voor de behandeling. In deze specifieke gevallen is een behandeling met bloedverdunners mogelijk effectiever dan corticosteroïden. Het plotselinge gehoorverlies kan ook een voorteken zijn van meer vaatproblemen, met een verhoogde kans op een TIA of beroerte.

Verhoogde kans bij zestigplussers
De onderzoekeers gebruikten voor hun onderzoek gecodeerde gegevens uit elektronische patiëntendossiers van de huisartsendatabase van het Radboudumc over een periode van 10 jaar. Ze vonden bijna 500 patiënten van 18 jaar en ouder die voldeden aan de definitie van plotselinge doofheid en vergeleken die met bijna 2.000 controle patiënten. Schermer: “In beide groepen hebben we geanalyseerd hoeveel mensen vijf jaar na de plotselinge doofheid een herseninfarct of TIA hebben gehad. Dat hebben we genomen als een maatstaf voor vaatproblemen in de hersenen. Dan zien we eigenlijk geen verschil tussen de groep met plotselinge doofheid en de controlegroep. Maar kijken we watspecifieker naar zestigplussers met plotse doofheid, dan zien we wél een verschil. Zij hebben in ons onderzoek een verhoogde kans op een beroerte of TIA. Dat geldt zowel ten opzichte van de controlegroep als de groep met plotse doofheid die jonger is dan 60 jaar.

Welke behandeling?
Als zestigplussers met plotse doofheid inderdaad een verhoogde kans op een TIA of beroerte hebben, kun je een behandeling met bloedverdunners overwegen. Tjard Schermer blijft voorlopig nog voorzichtig: “Voordat je dit gaat doen is meer onderzoek nodig dat onze resultaten bevestigt.”


Afspraak

U kunt zich als patiënt niet zelf aanmelden bij ons duizeligheidscentrum. Verwijzing kan alleen via uw huisarts of behandelend specialist. Zie ook de webpagina Contact en veelgestelde vragen.

U maakt eerst een afspraak met uw huisarts of behandelend specialist. Tijdens die afspraak kan uw arts u verwijzen naar het Apeldoorns Duizeligheidscentrum (ADC) van Gelre ziekenhuizen. Uw huisarts kan voor de verwijzing gebruik maken van Zorgdomein - combinatieafspraak expertisecentrum duizeligheid (ADC), Gelre ziekenhuizen, locatie Apeldoorn.

Als wij de verwijzing ontvangen hebben nemen wij contact met u op. Wij sturen u enkele vragenlijsten en maken een afspraak met u. Het is verstandig u goed voor te bereiden op uw afspraak.

Contact met Apeldoorns Duizeligheidscentrum (ADC)?

door

Onze spreekuren

signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 159
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m do 9.30 - 12.00 en 14.00 - 16.00 uur

Bel 055 - 581 86 81
parking

Route en parkeren

Albert Schweitzerlaan 31
7334 DZ Apeldoorn

Complementary Content
${loading}
Scroll