Gehoortest | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Gehoortest

Met een gehoortest onderzoeken wij hoe veel u hoort. De gehoortest wordt uitgevoerd door de doktersassistente of de akoepediste (medewerker gespecialiseerd in het verrichten van gehooronderzoek). We starten met een zogenoemd toonaudiogram. Zo nodig volgt hierna een spraakaudiogram. Het gehooronderzoek vindt plaats in een stille ruimte. Mocht u iemand meenemen naar het ziekenhuis, dan mag hij/zij tijdens het gehooronderzoek even in de wachtkamer wachten.

Hoe verloopt het maken van een gehoortest?

Toonaudiogram

Deze test staat ook wel bekend als de piepjestest. Via een koptelefoon krijgt u verschillende tonen te horen, luide en zachte, hoge en lage. Als u de toon hoort, drukt u op de drukknop. Soms krijgt u ook een trilblokje achter het oor. Via dit blokje hoort u ook tonen.

Spraakaudiogram

Via de koptelefoon krijgt u reeksen van losse woorden te horen. Wij vragen u om deze woorden zo goed mogelijk na te zeggen. De woorden zijn eerst luid, daarna steeds zachter. Wij meten hoeveel procent van de woorden u goed nagezegd.

Ruis

Bij een gehoortest worden beide oren afzonderlijk gemeten. Soms kan het nodig zijn om via de koptelefoon een ruis te laten horen aan het ene oor, zodat we met de tonen alleen het andere oor meten. 

Gehoortest bij kinderen

Bij kinderen lukt het vanaf ongeveer 4 jaar om een toonaudiogram te doen, dit verschilt natuurlijk per kind. Wanneer de test nog niet betrouwbaar lijkt, kan uw kind zo nodig verwezen worden naar het audiologisch centrum voor gehooronderzoek op basis van spel.

De uitslag

De meetresultaten worden weergegeven in grafieken. De uitslag van de gehoortest krijgt u van de KNO arts in de spreekkamer. Soms kan het nodig zijn dat u nog een keer terugkomt of verwezen wordt naar het audiologisch centrum voor uitgebreider gehooronderzoek. Dit zal de KNO arts zo nodig met u bespreken.

Complementary Content
${loading}
Scroll