Neuritis vestibularis | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Neuritis vestibularis

Neuritis vestibularis is een ontsteking van het binnenoor of de evenwichtszenuw. De ziekte begint met heftige duizeligheid. Vaak komen daar ook misselijkheid en overgeven bij. De ontsteking gaat na een aantal dagen tot weken weer over. De klachten verminderen dan en verdwijnen later voor het grootste gedeelte.

Hoe ontstaat neuritis vestibularis?

De precieze oorzaak is nog onbekend. Wetenschappers vermoeden dat neuritis vestibularis ontstaat als een ontsteking van het evenwichtsorgaan, de evenwichtszenuw of de evenwichtskernen in de hersenen. Dit kan komen door een virus, zoals bij een luchtweginfectie, keelpijn of een verkoudheid.

Welke klachten veroorzaakt neuritis vestibularis?

De ziekte verloopt meestal in twee fases:

  • Fase 1: u voelt zich plotseling erg duizelig, draaierig en misselijk. Vaak kunt u niet veel anders dan ziek op bed liggen. Dit duurt meestal enkele dagen.
  • Fase 2: de klachten worden minder, maar u voelt zich nog niet stabiel. Vooral snelle bewegingen met het hoofd kunnen nog enkele weken klachten geven.

Ik vermoed dat ik neuritis vestibularis heb, wat nu?

Het is lastig om zelf vast te stellen dat u neuritis vestibularis heeft. Uw klachten hebben misschien andere oorzaken. Neem daarom contact op met uw huisarts. De huisarts beoordeelt of u een verwijzing nodig heeft naar een van onze medisch specialisten.

Complementary Content
${loading}
Scroll