VEMP – Onderzoeken | Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn en Zutphen | Gelre ziekenhuizen
alert
Voorkom verspreiding infectieziekten

Welkom in Gelre. Help ons verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus te voorkomen: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Vestibular Evoked Myogenic Potential (VEMP)

Voor een goed evenwichtsgevoel en een goede balans is het belangrijk dat uw hoofd goed boven uw romp staat. Voor een goede houding zijn uw nekspieren de hele tijd aangespannen. Grotendeels doet uw lijf dit vanzelf, vanuit een reflex. De sacculus, een onderdeel van uw evenwichtsorgaan, controleert de nek en regelt de spiertonus. Dit is de kracht die een spier in rust uitoefent op de aanhechtingsplaatsen. De sacculus stelt deze spiertonus automatisch bij. Met een VEMP meten we de spiertonus in uw nek.

U krijgt dit onderzoek als we vermoeden dat u een aandoening heeft aan uw evenwichtsorgaan, zoals neuritis vestibularis. Of wanneer u last heeft van duizelingen wanneer u harde geluiden hoort.

Hoe verloopt een VEMP?

Bij dit onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. Op uw nekspieren worden elektroden geplakt. Met behulp van een koptelefoon (of dopjes in uw oren) krijgt u geluiden te horen. Via de elektroden wordt geregistreerd of het evenwichtsorgaan het geluid goed verwerkt. Het onderzoek is pijnloos en duurt 15 - 30 minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.


Complementary Content
${loading}
Scroll