Duizeligheid bij kinderen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Duizeligheid bij kinderen

Ook kinderen kunnen duizeligheid ervaren. Hiervoor kan ook verwezen worden naar het Apeldoorns Duizeligheidscentrum.


Wat kan een kind verwachten?

Hieronder laten wij middels een video zien wat een kind kan verwachten indien het verwezen wordt naar het ADC.


Informatie over het evenwichtsorgaan, in een uitzending van Zapp/NPO3 Topdoks

Bekijk ook de uitzending van Zapp/NPO3 Topdoks van 2 oktober 2022. Tijdens deze aflevering komen presentatoren Elbert en Rachel er achter waar het evenwichtsorgaan zit, hoe het er uit ziet en hoe je dit kan trainen! Zij krijgen tips van Stephanie Winters, KNO-arts bij Gelre ziekenhuizen. En ook Hans van Kampen, KNF- en vestibulair laborant van de afdeling Biometrie, heeft een bijdrage geleverd aan deze uitzending.

Duizeligheid op de kinderleeftijd

Duizeligheid komt bij kinderen minder vaak voor dan bij volwassenen. Toch blijkt uit onderzoek dat 1-5% van de kinderen duizeligheidsklachten heeft (gehad).Als een kind duizeligheid ervaart kan dat een angstig gevoel geven. Voor een kind is het vaak lastig om onder woorden te brengen wat hij/zij precies voelt. Voelt het als een draaimolen, is er sprake van een zweverig of licht gevoel of bijvoorbeeld een balansprobleem? Een jong kind kan onhandig overkomen of snel misselijk zijn als uiting van duizeligheid. Het is belangrijk om te zoeken naar de oorzaak van de duizeligheid zodat een kind de juiste begeleiding en/of behandeling kan krijgen.

Oorzaken

Oren/evenwichtsorgaan

Er kan een probleem zijn met het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan is onderdeel van het binnenoor. Chronische oorontsteking kan in zeldzame gevallen draaiduizeligheid geven. Ook kan een virusinfectie van het evenwichtsorgaanzorgen voor tijdelijke draaiduizeligheid (neuritis vestibularis) of is duizeligheid het gevolg van een niet goed werkend evenwichtsorgaan (bijvoorbeeld door een verkeerde aanleg of bij de ziekte van Ménière) of verstoring van het evenwichtsorgaan door oorsteentjes (bij paroxysmale positieduizeligheid-BPPD).

Trauma

Duizeligheid kan optreden na een hoofdtrauma zoals een val op het hoofd.

Migraine

Migraine kan zich op de kinderleeftijd uiten met duizeligheid in aanvallen. Er moet aan bepaalde criteria worden voldaan om deze diagnose te stellen. Benigne paroxysmale duizeligheid is een van de varianten van migraine die op jonge leeftijd aanvallen van duizeligheid kan geven.

Chronische hyperventilatie

Als kinderen sneller ademen dan nodig is kan er sprake zijn van chronische hyperventilatie. Hierbij wordt het koolzuur uit de longen te snel aan de buitenlucht afgegeven waardoor het koolzuur in het bloed daalt. Dit kan een licht gevoel in het hoofd geven, soms de hele dag door, soms op verschillende momenten van de dag.

Lage bloeddruk

Tijdens de groeispurt in de puberteit kan de bloeddruk lager zijn dan het kind gewend is, dit kan een licht gevoel in het hoofd geven. Ook kan bloeddrukverlaging na opstaan (orthostatische hypotensie) duizeligheidsklachten geven.

Te snelle hartslag

Bij het posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom krijgen kinderen duizeligheid vanwege een te snelle hartslag wanneer ze opstaan nadat ze een tijd gezeten of gelegen hebben.

Medicatie

Duizeligheid kan een bijwerking van een medicijn zijn. Vaak betreft dit een tijdelijke bijwerking die verdwijnt als een kind het medicijn langer gebruikt.

Angst / depressie

Angst / depressie of andere psychologische klachten kunnen leiden tot duizeligheidsklachten bij een kind.

Zeldzame aandoeningen

Zeldzame aandoeningen zoals epilepsie, een afwijking in de hersenen of een hartritmestoornis kunnen ook duizeligheid geven, bij deze aandoeningen is duizeligheid niet het enige probleem.

Symptomen

De klachten die een kind ervaart kunnen verschillen. Er kan sprake zijn van:

 • Draaigevoel, wankel gevoel, licht gevoel in het hoofd
 • Misselijkheid/braken
 • Verminderd gehoor
 • Oorsuizen
 • Instabiel lopen/balansprobleem/vallen
 • Onhandigheid
 • Flauwvallen
 • Vastklampen aan ouders (jonge kinderen)
 • Vertraging van de motorische mijlpalen (jonge kinderen)
 • Bleek zien
 • Transpireren
 • Schokkende beweging van de ogen (nystagmus)
 • Hoofdpijn
 • Angst

Onderzoek

Op de dag van het bezoek aan het duizeligheidscentrum wordt een evenwichtsonderzoek (link naar de film), een hyperventilatie provocatietest inclusief vragenlijst en vragenlijst naar angst/depressie, een bloeddruk- en hartslagmeting en een gehoortest (per leeftijd van het kind kan het onderzoek verschillen) verricht.

Afhankelijk van de klacht of bevindingen bij het reguliere onderzoek wordt soms aanvullend onderzoek verricht zoals bijvoorbeeld beeldvorming (CT-scan of MRI-scan).

Daarna volgt op dezelfde dag een afspraak bij de KNO-arts en kinderneuroloog. De klachten worden besproken en uw kind wordt lichamelijk onderzocht. Aan de hand van het verhaal en de resultaten van het lichamelijk en aanvullend onderzoek lukt het ons team vaak de oorzaak van de duizeligheid te vinden en kunnen we een behandelplan opstellen.

Behandeling

Wanneer er een verstoring van het evenwichtsorgaan is kan vestibulaire revalidatie onder begeleiding van een gespecialiseerde kinderfysiotherapeut zinvol zijn.

Wanneer er sprake is van hyperventilatie kunnen ademhalings- en/of ontspanningsoefeningen onder begeleiding van de kinderfysiotherapeut de klachten sterk verminderen.

Als de diagnose migraine wordt gesteld en de aanvallen frequent optreden kan er overwogen worden om medicatie te gaan gebruiken.

Als er sprake is van angst/ een psychologisch probleem kan begeleiding door een kinderpsycholoog worden geadviseerd.

Bij BPPD wordt door middel van een specifieke manoeuvre geprobeerd de los zwevende oorsteentjes te verplaatsen naar een ander deel van het evenwichtsorgaan. De steentjes kunnen dan niet meer leiden tot duizeligheid.

Indien er sprake is van een zeldzame aandoening zoals epilepsie of een hartritmestoornis wordt de behandeling per kind afgestemd iom andere specialisten.


Complementary Content
${loading}
Scroll