Persisterende Positionele Perceptie Duizeligheid (PPPD) | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Persisterende Positionele Perceptie Duizeligheid (PPPD)

De aandoening PPPD geeft een constant deinend en onzeker gevoel en klachten van onbalans (zonder draaiduizeligheid) gedurende minimaal 3 maanden.

Hoe ontstaat PPPD?

PPPD begint vaak na een aanval van draaiduizeligheid (door een stoornis in het evenwichtssysteem), maar kan ook ontstaan na een paniekaanval. Ook hoofdletsel kan dergelijke klachten uitlokken. Klachten kunnen vergezeld gaan van gevoelens van angst en somberheid.

Welke klachten veroorzaakt PPPD?

De klachten die worden veroorzaakt door PPPD zijn wisselend aanwezig, minimaal 15 dagen per maand. De meeste patiënten hebben alle dagen last. De klachten nemen toe bij rechtop zitten of staan, alsook bij hoofd- en lichaamsbewegingen, en bij het waarnemen van bewegende beelden.

  • De klachten kunnen samen gaan met een aandoening van het evenwichtsorgaan zoals de ziekte van Ménière, of vestibulaire migraine.
  • Patiënten kunnen dingen gaan vermijden die klachten geven, zoals bewegingen van het hoofd en bewegende beelden, zoals in de bioscoop.
  • Patiënten kunnen door al deze klachten angstig en somber worden. PPPD is weliswaar primair een lichamelijke aandoening, maar psychologische klachten kunnen er wel bij komen.
Complementary Content
${loading}
Scroll