CT-onderzoeken | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

CT-onderzoeken

De afkorting CT staat voor Computer Tomogram. CT-onderzoeken vinden plaats op de afdeling Radiologie van ons ziekenhuis. Net als bij een röntgenfoto werkt de CT-scanner met röntgenstralen. De CT-scanner maakt foto’s die de computer omzet in een driedimensionaal beeld. Daarmee kan uw arts eventuele afwijkingen aan bijvoorbeeld bloedvaten, hersenen en organen opsporen.

De scan wordt gemaakt in een tunnelvormig röntgenapparaat. In de tunnel zit een ring die om het te onderzoeken deel van het lichaam heen draait. Uit deze ring komt een röntgenstraal die elke paar millimeter een nieuwe scan maakt. Dat doet hij net zolang tot het hele onderzoeksgebied is gefotografeerd. 

Hoe verloopt het CT-onderzoek?

  • Voor het CT-onderzoek komt u op een tafel te liggen. Het te onderzoeken lichaamsdeel ligt daarbij in een ronde opening. In deze opening worden de foto's gemaakt. U zult daarbij merken dat u na elke foto een stukje opschuift. 
  • Meestal spuiten we voor het onderzoek een contrastmiddel in via een infuus in uw arm. Als u overgevoelig bent voor contrastmiddel of andere stoffen is het belangrijk dat u dit meldt bij uw arts of laborant die de CT-scan maakt.
  • Tijdens het onderzoek ligt u alleen in de onderzoekkamer. Omdat er wordt gewerkt met röntgenstralen, is het nodig dat de arts en de laborant achter glas staan. Via een raam kunnen zij u blijven zien. Zij houden contact met u via een intercom.
  • Het maken van de scans is geheel pijnloos.
Complementary Content
${loading}
Scroll