Web Content Viewer
ActionsSedatie
Als u een medische onderzoek of behandeling krijgt, kunt u pijn, stress en angst ervaren. Om dit te voorkomen, kunt u een slaapmiddel en/of pijnstilling krijgen. We noemen dit ook wel sedatie. Een sedatie praktijkspecialist zal het slaapmiddel en/of pijnstilling bij u toedienen. Deze specialist is een anesthesiemedewerker die hiervoor speciaal is opgeleid en zelfstandig werkt onder supervisie van een anesthesioloog.
Web Content Viewer
ActionsMeer over sedatie
Tijdens en na een onderzoek of behandeling worden al uw belangrijke lichaamsfuncties (ademhaling, bloeddruk en hartslag) door elektronische apparatuur bewaakt. De sedatie praktijkspecialist kan voortdurend uw sedatie bijstellen: dieper of juist lichter laten slapen, meer of minder pijnstillers toedienen.
Sedatie is een vorm van anesthesie met als doel dat u zich comfortabel en prettig voelt en niet teveel last heeft van een onderzoek of behandeling. Hierdoor kan de behandeling makkelijker plaatsvinden. Ook verlaagt het de kans op eventuele complicaties.
Aanmelden voor sedatie
Uw behandelend arts bespreekt met u de mogelijkheid om een onderzoek of behandeling onder sedatie uit te voeren. Gaat u hiermee akkoord? Dan meldt uw arts u hiervoor aan.
Wat is pre-sedatie screening?
Voor een onderzoek of behandeling onder sedatie zijn voorbereidingen nodig. Hiervoor krijgt u een afspraak voor de polikliniek pre-sedatie screening. Bij de polikliniek krijgt u een vragenlijst die u van tevoren invult en die wordt gebruikt bij het voorbereidend onderzoek en vervolgonderzoek om zo een compleet medisch beeld van u te krijgen. Het betekent ook dat u al voor een onderzoek of behandeling met de sedatie praktijkspecialist te maken krijgt en eventuele vragen kunt stellen.
Voorbereiding op de dag van het onderzoek of de behandeling onder sedatie
Voor de voorbereiding op een onderzoek of behandeling verwijzen wij u naar de brochure van het onderzoek of de behandeling die u ondergaat.
Na het onderzoek
Als het onderzoek klaar is, stoppen we de medicatietoediening via het infuus. Wij brengen u naar een uitslaapkamer waar u snel weer wakker zult worden. Op de uitslaapkamer zijn gespecialiseerde verpleegkundigen aanwezig die u bewaken en verzorgen. Als u goed wakker bent mag u, in overleg met de verpleegkundige, direct weer eten, drinken en uw medicijnen innemen.
De Sedatie praktijkspecialist bepaalt vervolgens mede in overleg met de behandelend arts, wanneer u weer naar huis mag.
Web Content Viewer
ActionsAfspraak
Heeft u een verwijzing van uw arts voor sedatie, dan komt u op afspraak op de polikliniek pre-sedatie screening na een verwijzing van uw arts voor sedatie. De arts verwijst u dan - natuurlijk in overleg met u – naar deze poli. Het is verstandig u goed voor te bereiden op uw afspraak.
Web Content Viewer
Actions- Alvleesklierkankerbehandeling
- Bronchoscopie
- CT-onderzoeken
- Coloscopie
- Colposcopie (afwijkend uitstrijkje)
- Curettage
- Dotteren en stent plaatsen
- EBUS
- ERCP
- Echo hart
- Echografie
- Echografie prostaat met biopsie
- Endo-echoscopie
- Gastroscopie
- Hysteroscopie
- MRI-scan
- Neuropatische pijnbehandeling
- Novasure
- Oorbuisjes
- Pacemaker
- Sigmoïdoscopie
- Slokdarm-maagonderzoek
- TVT operatie bij inspanningsincontinentie
- Verzakkings en incontinentiebehandeling
Web Content Viewer
ActionsFolders over sedatie
In onze patiëntenfolders leest u uitgebreide informatie.