ERCP (Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreatografie) | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

ERCP

Een ERCP is een onderzoek waarbij we de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier bekijken. ERCP staat voor Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreatografie.

Hoe verloopt het ERCP-onderzoek?

  • Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel op uw buik met uw hoofd gedraaid. Meestal wordt uw keel verdoofd met een spray of gel. U krijgt ook een infuus met medicatie waardoor u slaperig wordt. Hierdoor voelt u minder van het onderzoek.
  • We doen een ERCP met een endoscoop. Dat is een flexibele slang met een doorsnede van ongeveer 1 centimeter. Aan het uiteinde van de endoscoop zit een lampje en een camera.
  • Uw arts brengt de endoscoop via uw mond, slokdarm en maag naar uw twaalfvingerige darm. De beelden die de camera maakt kan de arts zien op een beeldscherm. Dankzij het lampje heeft de arts goed zicht.
  • Tijdens het onderzoek kan uw arts ook een katheter inbrengen in uw galwegen of alvleeskliergang. Ook kan de arts verschillende ingrepen uitvoeren, zoals het verwijderen van een galsteen of het plaatsen van een stent als er vernauwingen zijn.

De uitslag

Uw arts beoordeelt de beelden en bespreekt deze met u. Als het nodig is, maakt u samen een behandelplan.

Complementary Content
${loading}
Scroll