Anesthesiologie | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Anesthesiologie (anesthesie)

Anesthesiologie (ofwel anesthesie) is het specialisme dat zorgt voor verdoving tijdens een operatie of onderzoek. Ons doel is dat u tijdens een ingreep of onderzoek geen pijn heeft en niets merkt van een operatie. Daarnaast is ons team Anesthesiologie gespecialiseerd in pijnbestrijding.

Anesthesiemedewerker houdt patiënt tijdens operatie in slaap met narcose

Verschillende vormen van verdoving

Een verdoving is vaak plaatselijk. U bent dan gewoon wakker. Toch voelt u geen pijn op de plek waar u wordt behandeld. Dit gebeurt door middel van een regionale of loco-regionale verdoving. Bij een regionale verdoving verdoven we het gebied rondom een zenuw, zodat er geen pijnprikkel meer naar uw hersenen gaat. Bij loco-regionale verdoving wordt de zenuw zelf verdoofd. Soms brengen we u helemaal in slaap. Dit noemen we volledige narcose. De chirurg die u behandelt, beslist welke vorm van verdoving u krijgt.

Nuchter zijn

Voor een operatie moet u op tijd stoppen met eten en drinken. Dat noemen we nuchter zijn. Dit is belangrijk, omdat overgeven tijdens een onderzoek of operatie gevaarlijk kan zijn. De inhoud van de maag kan in de longen of de luchtpijp terecht komen.

We houden u goed in de gaten

Veel mensen vinden een narcose spannend. Dat komt vaak omdat u dan geen controle meer heeft. Daarom bereiden we u goed voor. We houden u tijdens de narcose heel goed in de gaten. We controleren bijvoorbeeld tijdens de hele operatie uw ademhaling, bloeddruk en hartslag.

Afspraak

U komt op afspraak op onze polikliniek na een verwijzing van uw arts. Dit is vaak de specialist die uw ingreep of onderzoek gaat uitvoeren. Uw arts verwijst u dan - natuurlijk in overleg met u – naar onze afdeling. Het is verstandig u goed voor te bereiden op uw afspraak.

Complementary Content
${loading}
Scroll