Endo-echoscopie – Onderzoeken | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Voorkom verspreiding infectieziekten

Welkom in Gelre. Help ons verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus te voorkomen: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Endo-echoscopie

Een endo-echoscopie is een kijkonderzoek. Met een endo-echoscopie onderzoeken we de organen en lymfeklieren in uw borstkas en bovenbuik.

Hoe verloopt de endo-echoscopie?

  • Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel op uw linkerzij. Meestal wordt uw keel verdoofd met een spray of gel. U krijgt ook een infuus waardoor u slaperig wordt. Hierdoor voelt u minder van het onderzoek. Meer informatie hierover kunt u hier vinden. 
  • We doen de endo-echoscopie met een endoscoop. Dat is een flexibele slang met een doorsnede van ongeveer 1 centimeter. Aan het uiteinde van de endoscoop zit een klein echo-apparaat.
  • Uw arts brengt de endoscoop via uw mond en slokdarm naar uw maag en eventueel uw dunne darm. Daar kan de arts met het echo-apparaat uw organen en lymfeklieren in beeld brengen.
  • Met een dunne naald kan de arts wat weefsel wegnemen. Dit noemen we een biopt. Een biopt gaat naar het laboratorium voor verder onderzoek.


De uitslag

Uw arts beoordeelt de echobeelden en de uitslag van het biopt. Daarna bespreekt uw arts de diagnose met u. Als het nodig is, maakt u samen een behandelplan.


Complementary Content
${loading}
Scroll