Oorbuisjes – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Oorbuisjes

U kunt last krijgen van uw oor als de buis van Eustachius niet goed werkt. Dit is de verbinding tussen het middenoor en de keel- en neusholte. Deze buis zit meestal dicht zodat bacteriën of vloeistoffen er niet doorheen kunnen.


Bij slikken, kauwen of gapen kan de buis ietsje openstaan. Als er een verschil is in luchtdruk binnen de oorholte (bijvoorbeeld in het vliegtuig) voelt u dit soms. Het helpt dan om te slikken. Als de buis van Eustachius niet goed werkt, komt er druk in het middenoor. Het trommelvlies wordt dan naar binnen getrokken. Hierbij kan het slijmvlies geïrriteerd raken en meer vocht aanmaken. Dit voelt drukkend en het middenoor kan ontstoken raken. Dit komt veel voor bij kinderen tot 6 jaar, die ook ontstoken amandelen hebben. Artsen kunnen een buisje plaatsen om de buis van Eustachius open te houden als dit soort klachten niet vanzelf over gaan.

Hoe helpen oorbuisjes bij een middenoorontsteking?

Als de buis van Eustachius niet goed werkt, heeft u bijvoorbeeld last van gehoorverlies of een blijvende oorontsteking. Uw arts kan dan een buisje plaatsen om de buis van Eustachius open te houden. Het vocht kan dan weg en er kan weer lucht in het middenoor komen. Een oorbuisje of trommelvliesbuisje is meestal van kunststof gemaakt. Het is ongeveer zo groot als een luciferknop. De doorsnede is 1,5 millimeter en de lengte is tussen de 3 en 12 millimeter.

Hoe plaatsen we een oorbuisje?

De chirurg maakt een sneetje van 3 millimeter in het trommelvlies. Als het nodig is, verwijderen we eerst het vocht uit het middenoor. De arts plaatst het buisje vervolgens in het sneetje, zoals een knoop in een knoopsgat. Volwassenen krijgen een plaatselijke verdoving. Jonge kinderen brengen we onder gehele narcose. Bekijk de voorlichting voor kinderen in de patiëntenfolder.

Complementary Content
${loading}
Scroll