Web Content Viewer
ActionsMelanoom
Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Het is belangrijk dat een melanoom tijdig herkend en behandeld wordt.
Web Content Viewer
ActionsWat is een melanoom?
Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Melanomen kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar komen vooral voor bij mensen tussen de 45 en 60 jaar met een blanke huid. Dankzij vroege opsporing is de overlevingskans van mensen met een melanoom de laatste decennia sterk verbeterd.
Hoe ontstaat een melanoom?
Melanomen kunnen overal in uw huid ontstaan. Soms in een bestaande moedervlek . Dat betekent niet dat alle moedervlekken een melanoom worden. We zien dat erfelijkheid een rol speelt. Komen in uw familie onrustige moedervlekken of melanomen voor, dan heeft u een grotere kans op een melanoom. Verder vermoeden we dat veel zonlicht op uw huid of een verbrande huid het risico op melanomen kan vergroten. Ook zien we dat huidtype een rol speelt: mensen met een lichte huid hebben een grotere kans om melanomen te ontwikkelen.
Hoe herkent u een melanoom?
Het is verstandig om uw huid regelmatig te controleren. Zo weet u hoe uw huid er normaal gesproken uitziet en merkt u veranderingen op tijd op. Raadpleeg uw arts wanneer u:
- een nieuwe, groeiende moedervlek heeft
- een bestaande moedervlek heeft die van kleur of vorm verandert of groter is geworden; dit geldt met name voor volwassenen, omdat kinderen nog nieuwe en groeiende moedervlekken krijgen
- een moedervlek heeft die jeukt
- een moedervlek heeft die pijn doet of gaat bloeden of zweren
Ik denk dat ik een melanoom heb, wat nu?
Een melanoom kan moeilijk te herkennen zijn: hij kan eruitzien als een bruinzwart of zwart bultje. Maar juist ook kleurloos (wit-roze) zijn. Neem bij twijfel in eerste instantie contact op met uw huisarts. Bent u doorverwezen naar Gelre ziekenhuizen, dan beoordeelt onze dermatoloog of u een melanoom heeft en welke behandeling dan nodig is.
Web Content Viewer
ActionsPatiëntenfolders over Melanoom
Web Content Viewer
ActionsMeer weten over melanoom?
Op onderstaande websites leest u meer over melanoom.