Kortademigheid | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Kortademigheid

Het is normaal om buiten adem te raken als u zich flink inspant. U kunt dan last hebben van een snellere ademhaling of hijgen. Als u niet goed getraind bent, kun u zelfs van een lichte inspanning ademnood krijgen. Dit komt vaak voor bij mensen met overgewicht. Bij kortademigheid heeft u last van ademnood en benauwdheid zonder dat u een zware inspanning heeft geleverd.

Welke klachten veroorzaakt kortademigheid?

U bent buiten adem, zonder dat u zich heeft ingespannen. U kunt bijvoorbeeld midden in de nacht wakker worden met ademnood. We noemen dat nachtelijke kortademigheid. U kunt dan het gevoel hebben dat u stikt. Ook kan het zijn dat u moet hoesten.

Hoe ontstaat kortademigheid?

Bent u kortademig na inspanning? Dan kan dat komen door een gebrek aan conditie. Maar het kan ook komen door een hartziekte, zoals hartfalen. Kortademigheid kan ook ontstaan door een longembolie of door een ziekte die niets met het hart te maken heeft. Bijvoorbeeld bloedarmoede of een longziekte, zoals COPD. Soms is het lastig vast te stellen of het hart of de longen de kortademigheid veroorzaken. Kortademigheid kan ook ontstaan door hyperventilatie.

Complementary Content
${loading}
Scroll