Web Content Viewer
ActionsLeverkanker
Bij leverkanker heeft u een tumor in uw lever. Deze tumor kan in de lever zelf zijn ontstaan of een uitzaaiing zijn van kanker op een andere plaats in uw lichaam.
Web Content Viewer
ActionsWat is leverkanker?
Bij leverkanker heeft u een tumor in uw lever. Er zijn twee vormen van kanker in de lever:
- Primaire leverkanker: hierbij is de kanker in de lever zelf ontstaan. U kunt hierbij een goedaardige of kwaadaardige tumor hebben. Een vorm van goedaardige leverkanker is een adenoom. Deze tumoren zijn meestal duidelijk begrensd en afgekapseld. Ze kunnen wel meer dan 20 centimeter groot zijn. Heel soms kan een leveradenoom kwaadaardig worden. De meest voorkomende kwaadaardige vorm is het hepatocellulair carcinoom. Primaire leverkanker is zeldzaam en ontstaat meestal door een leverziekte.
- Secundaire leverkanker: hierbij is de kanker een uitzaaiing van kanker die op een andere plaats in uw lichaam is ontstaan, bijvoorbeeld in uw dikke darm. De kwaadaardige tumor is op daar door een bloedvat of lymfevat gegroeid. Hierdoor raken kankercellen los. Deze verspreiden zich via het bloed of de lymfevloeistof door het lichaam. Ze kunnen zich op een andere plaats nestelen: daar ontstaat dan een uitzaaiing. Door de lever lopen veel bloedvaten. Daarom kunnen hier uitzaaiingen ontstaan.
Welke klachten veroorzaakt leverkanker?
Als u leverkanker heeft, kunt u last hebben van:
- Moeheid
- Verminderde eetlust
- Gewichtsverlies
- Buikpijnklachten
- Geelzucht en jeuk
Meestal veroorzaken uitzaaiingen geen klachten.
Regionaal Oncologisch Netwerk (RON)
Sinds 2016 werkt Gelre ziekenhuizen op het gebied van oncologische chirurgie samen met ziekenhuis Isala in Zwolle. Dat doen we binnen het Regionaal Oncologisch Netwerk. Sinds 2017 maakt ook de behandeling van leverkanker deel uit van deze samenwerking. Dankzij de afspraken binnen dit netwerk kunnen artsen en teams bepaalde moeilijke (complexe) operaties vaker uitvoeren. Zo specialiseren ze zich steeds verder. We streven op die manier naar steeds betere kwaliteit van de behandelingen. Ook een gedegen voorbereiding en goede nazorg zijn belangrijk zodat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt.