Web Content Viewer
ActionsLeverkankerbehandeling
Als u kanker heeft, groeien kankercellen in uw lichaam ongeremd. Bij de behandeling van kanker streven we naar genezing. Dit noemen we een curatieve behandeling. Is genezing bij u niet meer mogelijk? Dan spreken we van een palliatieve behandeling. Daarbij proberen we de ziekte zo veel mogelijk te remmen en uw klachten te verminderen.
Web Content Viewer
ActionsWelke behandelingen zijn er mogelijk bij leverkanker?
Als de behandeling van leverkanker gericht is op genezing, bestaat deze meestal uit een operatie, gevolgd door chemotherapie. Als uw conditie dit niet toelaat of als u andere aandoeningen heeft die het risico op complicaties verhogen, dan kunnen we bijvoorbeeld kiezen voor chemotherapie en radiotherapie.
- Chirurgie: in principe opereren we goedaardige en kwaadaardige tumoren op dezelfde manier. Vaak verwijderen we het deel van de lever waarin de tumor zit. Uiteindelijk moet er minimaal 30 procent van de lever overblijven. Dan kan het orgaan alle functies blijven uitoefenen. Ook kan uw lever na de operatie weer aangroeien.
- Radiofrequente Thermoablatie (RFA): bij deze behandeling verhitten we kankercellen tot ongeveer 80 graden. Dat doen we door een soort naald naar de tumor in uw lever te brengen. Om zeker te weten dat we op de juiste plek zitten, maken we gebruik van echobeelden. Daarna maken we het staafje heet, waardoor de kankercellen afsterven. We kunnen RFA inzetten tijdens een operatie waarbij we een deel van de lever weghalen.
- Chemotherapie: hiermee proberen we de groei van uw tumor af te remmen met cytostatica. Dit zijn kankerremmende medicijnen. Het kan zijn dat u voor of na de operatie chemotherapie krijgt. Chemotherapie pakt de tumor in uw lever aan, maar ook eventuele uitzaaiingen.
- Radiotherapie: met bestraling willen we kankercellen vernietigen en gezonde cellen zo veel mogelijk sparen. We doen dat met stereotactische radiotherapie. Dit noemen we ook wel precisiebestraling. Met een hoge dosis straling behandelen we uw tumor heel gericht. Voor de behandeling krijgt u eerst een CT-scan of MRI-scan. Op basis daarvan maken we een heel nauwkeurig driedimensionaal beeld van uw lever. We gebruiken deze techniek alleen als de tumor(en) niet te verwijderen zijn met een operatie. De tumoren mogen niet te groot zijn en niet zijn doorgegroeid of dichtbij bloedvaten liggen. Als u uitzaaiingen heeft, zetten we deze techniek ook niet in. U krijgt deze behandeling bij de Radiotherapiegroep in Apeldoorn of Deventer.
- TACE (transarteriële chemo-embolisatie): hierbij onderbreken we de zuurstofrijke bloedvoorziening naar de tumor. Daardoor sterft de tumor af. Uw arts brengt een dun slangetje via de lies naar de bloedvaten die naar de tumor gaan. Bij deze bloedvaten laten we materiaal achter dat ervoor zorgt dat de bloedstroom wordt onderbroken. Zo krijgt de tumor geen zuurstof meer. We kunnen deze behandeling ook combineren met het plaatselijk achterlaten van cytostatica (chemotherapie). Of we kunnen plaatselijk met straling opgeladen bolletjes achterlaten, die het tumorweefsel vernietigen. U krijgt deze behandeling alleen als we u niet kunnen opereren.
Welke behandeling krijgt u?
In Gelre ziekenhuizen bespreken we alle patiënten met leverkanker in een team van specialisten. Zo bepalen we samen met u de beste behandelmethode. Het team bestaat uit een chirurg, MDL-arts, oncoloog, radioloog, patholoog, radiotherapeut en gespecialiseerd verpleegkundigen. We werken bij de behandeling van leverkanker ook samen met het Radboudumc in Nijmegen, het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis en de Radiotherapiegroep (locaties Apeldoorn en Deventer). Welke behandeling u krijgt, is afhankelijk van:
- de grootte van de tumor
- de plaats van de tumor
- of er uitzaaiingen zijn, hoeveel dat er zijn en hoe groot ze zijn
- de herkomst van de uitzaaiingen
- uw conditie
Web Content Viewer
ActionsPatiëntenfolders over leverkankerbehandeling
In onze patiëntenfolders leest u uitgebreide informatie.
Web Content Viewer
ActionsMeer weten over leverkankerbehandeling?
Op deze website(s) vindt u meer informatie.