Afwijkende cellen in de baarmoeder – Aandoeningen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Afwijkende cellen in de baarmoeder

Afwijkende cellen in uw baarmoeder kunnen wijzen op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Dit voorstadium is echter goed en eenvoudig te behandelen. Om te controleren of er afwijkende cellen in de baarmoeder aanwezig zijn, maakt onze arts een uitstrijkje. Dit is een inwendig onderzoek. De arts strijkt langs de baarmoedermond met een spateltje of borsteltje om een monster te nemen.

Wat betekent het als er afwijkende cellen te zien zijn?

Afwijkende cellen kunnen wijzen op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Hoe groot de kans hierop is, is lastig te bepalen. Meestal wijst een grotere afwijking op een grotere kans van een voorstadium van baarmoederhalskanker. Dit voorstadium is echter goed en eenvoudig te behandelen. De kans op baarmoederhalskanker is dus klein als de afwijkende cellen op tijd worden ontdekt.

Hoe ontstaan de afwijkingen in de cellen?

We weten niet zeker hoe de afwijkingen precies ontstaan, maar we weten wel dat het HPV-virus (humaan papillomavirus) ermee te maken heeft. Het HPV-virus wordt door geslachtsgemeenschap verspreid. Over het algemeen geeft het virus geen klachten. De infectie verdwijnt meestal vanzelf, maar sommige soorten van het virus brengen het risico van celafwijking met zich mee. 

Een afwijkend uitstrijkje, wat nu?

De arts bepaalt aan de hand van het onderzoek of u een afspraak krijgt voor een extra uitstrijkje, of dat u wordt doorverwezen naar de gynaecoloog voor een colposcopie. Dat is een vervolgonderzoek waarbij de gynaecoloog met een microscoop de baarmoedermond bekijkt en eventueel een biopt (een stukje weefsel) afneemt om verder onderzoek te doen.

Complementary Content
${loading}
Scroll