Trigeminusneuralgie | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Trigeminusneuralgie

Mensen die lijden aan neuralgie hebben heftige pijn als een zenuw geprikkeld wordt. In het geval van trigeminusneuralgie is dat in het gezicht.

Als de neus of wangen geprikkeld worden, door bijvoorbeeld aanraking, scheren, praten, eten of door contact met koude lucht, hebben ze heftige pijnaanvallen. Tussen de aanvallen door is er vaak geen pijn.

Hoe ontstaat trigeminusneuralgie?

De nervus trigeminus (drielingzenuw) is de vijfde hersenzenuw die zorgt voor het gevoel van het angezicht. Deze zenuw bestaat uit drie takken.

  1. De eerste tak (nervus ophthalmicus) zorgt voor het gevoel van het voorhoofd en ogen.
  2. De tweede tak (nervus maxillaris) zorgt voor het gevoel in het middenstuk van het gezicht: de
    wangen, neus en de bovenkaak inclusief bovengebit en neusbijholten.
  3. De derde tak (nervus mandibularis) verzorgt het gevoel in de onderkaak, het ondergebit, de
    tong en de kin.

De oorzaak van trigeminusneuralgie is niet duidelijk. Het kan zijn dat een bloedvat tegen de zenuw drukt, waardoor de zenuw gevoelig raakt voor prikkels. Daardoor kunt u lichte aanraking als erg pijnlijk ervaren. Verder komt trigeminusneuralgie voor bij MS-patiënten met een beschadigde zenuwbasis.

Ik vermoed dat ik aangezichtspijn heb, wat nu?

Praat met een neuroloog over uw klachten. Op basis van dit gesprek kunt u een diagnose krijgen. Soms is er meer onderzoek nodig, zoals een MRI-scan, om andere oorzaken uit te sluiten. Trigeminus neuralgie wordt meestal met medicijnen behandeld. Soms is er een operatie nodig.

Complementary Content
${loading}
Scroll