Angina pectoris | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Angina pectoris

Angina pectoris is de medische term voor pijn op de borst of hartkramp. Meestal ontstaat de pijn doordat uw hartspier te weinig zuurstof krijgt.

Angina pectoris is de medische term voor pijn op de borst of hartkramp. Meestal ontstaat de pijn op uw borst doordat uw hartspier te weinig zuurstof krijgt. Dat kan komen door vernauwing van de kransslagaders. Vaak krijgt u angina pectoris bij lichamelijke inspanning of emotie. Uw hart gaat dan krachtiger en sneller kloppen en heeft meer zuurstof nodig. Als u weer tot rust komt, en de hartspier dus minder zuurstof nodig heeft, verdwijnt de pijn op uw borst weer.

Welke klachten veroorzaakt angina pectoris?

Het zuurstoftekort voelt als een typische, drukkende pijn midden op de borst. De pijn kan uitstralen naar uw kaken, armen of polsen. Of naar uw rug of schouderbladen. U kunt op verschillende momenten klachten krijgen:

  • bij inspanning
  • bij heftige emoties
  • na een zware maaltijd
  • als u van de warmte in de kou komt

Vaak krijgt u aanvallen van angina pectoris. Deze duren 5 tot 15 minuten en gaan over als u rustig gaat zitten of liggen. De pijn gaat sneller over als u medicatie gebruikt.

Ik vermoed dat ik angina pectoris heb, wat nu?

Als u pijn op uw borst heeft, hoeft het nog niet te betekenen dat u angina pectoris heeft. Er zijn namelijk meerdere aandoeningen die deze klachten kunnen geven. Onze cardioloog bespreekt met u welke onderzoeken hij gaat uitvoeren.

Ik heb angina pectoris, wat nu?

Onze arts kijkt met u naar een geschikte behandeling. Soms is het voldoende om gezond(er) te gaan leven: niet roken, voldoende bewegen en gezonde voeding met weinig zout en vet. Het kan ook zijn dat u medicijnen krijgt. Is dat niet voldoende? Dan bespreekt onze arts met u eventuele andere behandelingen: een dotter- en stentbehandeling of een bypass- of omleidingsoperatie.

Complementary Content
${loading}
Scroll