Inspanningstest – Onderzoeken | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Inspanningstest

Tijdens een inspanningsonderzoek kijken we naar uw hart, terwijl u zich inspant. Veel symptomen van hartziekten worden namelijk alleen zichtbaar bij extra belasting van het hart. Daarom maken we een hartfilmpje, terwijl u fietst op een hometrainer. Dit onderzoek noemen we ook wel de ‘fietsproef’.

Hoe verloopt een inspanningstest?

  • U ontbloot uw bovenlichaam en we plaatsen elektroden op uw huid. Hiermee houden we uw hart in de gaten. Ook krijgt u een band om uw arm, waarmee we uw bloeddruk meten.
  • U gaat fietsen op een hometrainer. Op het stuur ziet u een teller die het aantal toeren per minuut aangeeft. U probeert de wijzer stabiel te houden. In het begin gaat dit makkelijk, maar we maken het trappen steeds zwaarder.
  • Als u klachten krijgt, zoals pijn op de borst, moet u dit meteen aangeven.
  • De test stopt als u niet meer kunt, of als de maximale hartslag is bereikt. Voor mannen is de maximale hartslag 220 min uw leeftijd. Voor vrouwen is de maximale hartslag 200 min uw leeftijd.


De resultaten

Wanneer we op uw hartfilmpje een afwijking zien, stoppen we het onderzoek meteen. Dit wijst namelijk op een slechte doorbloeding van de hartspier. Als het patroon op het hartfilmpje afwijkt, kan dit duiden op een hartritmestoornis. Een plotselinge daling van de bloeddruk kan een teken zijn van een verminderde pompkracht van het hart.

Complementary Content
${loading}
Scroll