Multipel myeloom – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Multipel myeloom

Multipel myeloom is een vorm van beenmergkanker, waarbij er sprake is van een kwaadaardige woekering van plasmacellen.

Beenmerg is zacht, sponsachtig weefsel dat aan de binnenkant van veel botten zit. In dit zachte weefsel groeien verschillende soorten bloedcellen. Bijvoorbeeld witte bloedcellen. De plasmacellen ontstaan uit voorloper de witte bloedcellen (zogenaamde B-cellen). Plasmacellen maken antistoffen, ook wel immuunglobulinen genoemd. Deze antistoffen zijn belangrijk voor de afweer.

Bij het multipel myeloom ontstaat er een overmaat (een kloon) van één soort plasmacellen, met een overmaat aan een soort antistof (zogenaamd M-proteïne).

De ziekte is een typisch een aandoening van de oudere volwassenen.

Hoe ontstaat multipel myeloom?

Bij multipel myeloom begint in het beenmerg 1 soort plasmacel sterk te groeien. De oorzaak is een fout bij de celdeling. De celgroei van deze ene soort laat zich daarna niet afremmen of stoppen. Hierdoor kunnen normale plasmacellen zich niet goed ontwikkelen. Dat zorgt er voor dat het beenmerg minder gezonde bloedcellen kan maken.

Welke klachten veroorzaakt multipel myeloom?

Het gevolg is dat er klachten ontstaan, zoals:

  • Bloedarmoede (en daardoor vermoeidheidsklachten)
  • Meer kans op infecties door tekort aan normale antistofproductie
  • Botproblemen door woekering van plasmacellen in het beenmerg (hierdoor kan botontkalking ontstaan, maar bijvoorbeeld ook een verhoogd kalkgehalte (soms zeer ernstig verhoogd) door vrijkomen van kalk door aantasting van het bot
  • Botpijnen door plaatselijke myeloomhaarden in het bot, met ook verhoogde kans op breuken in het bot
Complementary Content
${loading}
Scroll