Web Content Viewer
ActionsMultiple Sclerose (MS)
Multiple Sclerose, vaak kortweg ‘MS’ genoemd, is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. In dit stelsel werken de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen samen dankzij miljoenen zenuwcellen. Die cellen zijn met elkaar verbonden door zogenoemde zenuwuitlopers. Om die uitlopers zit een beschermend laagje (myeline). Bij MS werken die beschermlaagjes door ontstekingen niet goed meer.
Direct naar:
Web Content Viewer
ActionsDat heeft gevolgen voor de samenwerking tussen zenuwcellen, waardoor signalen niet goed meer doorkomen. De ontstekingen van de myeline komen doordat het afweersysteem zich vergist, en het weefsel van het eigen lichaam aanvalt (ziektes waarbij dit gebeurt, worden auto-immuunziektes genoemd).
Hoe ontstaat Multiple Sclerose?
Het is niet bekend waarom iemand MS krijgt. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol bij het ontstaan van MS. Er is een erfelijke factor: familieleden van iemand met MS hebben een licht verhoogde kans om ook MS te krijgen. Er is niet bekend welk gen verantwoordelijk is voor het krijgen van MS; waarschijnlijk spelen meerdere genen een rol.
Daarnaast zijn er waarschijnlijk andere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van MS. Een aantal van de factoren die veel onderzocht zijn: virusinfecties en blootstelling aan zonlicht. De gedachte is dat een virusinfectie een fout in het afweersysteem veroorzaakt. Door deze fout gaat het afweersysteem in gevecht met het eigen lichaam. In het geval van MS ontstaan er ontstekingen binnen het centraal zenuwstelsel.
Welke klachten veroorzaakt Multiple Sclerose?
Door een nieuwe ontsteking ontstaan er klachten. Dit wordt een “exacerbatie” of Schub genoemd. Als de ontsteking weer verdwijnt, gaan ook de klachten vaak weg. De ontstekingen laten wel littekens achter in hersenen en ruggenmerg. Wannneer de zenuwcellen zelf beschadigd raken, kan het zijn dat de klachten niet of niet helemaal overgaan.
De gezondheidsklachten die bij MS horen, zijn bij iedere patiënt anders. Niet alleen de klachten zelf maar ook het onvoorspelbare, onregelmatige verloop van de ziekte maakt leven met MS moeilijk.
Vaak voorkomende klachten zijn:
- Wazig zien met één oog (vaak door een oogzenuwontsteking)
- Spierzwakte, stijve spieren (loopproblemen)
- Geen of minder gevoel in sommige delen van het lichaam
- Moeheid
- Geheugenproblemen
- Dubbelzien
- Verminderde controle over de besturing van de ledematen
- Problemen met het plassen en de ontlasting
- Problemen op seksueel gebied
Welke vormen van MS zijn er?
Er zijn verschillende vormen van MS:
Relapsing remitting MS
Door het optreden van ontstekingen, ontstaan er klachten. Dit noemen we een exacerbatie of Schub. De klachten door de ontstekingen gaan vaak weer over. Daardoor lijkt het of de ziekte in aanvallen komt. Meestal begint de ziekte op deze manier.
Secundair progressieve MS
Na verloop van tijd kan iemand geleidelijk achteruit gaan. Dit komt waarschijnlijk door een ander proces dan de ontstekingen. Meer dan de helft van de mensen met relapsing remitting MS komt in de secundair progressieve fase terecht. Er zijn grote verschillen in na hoeveel tijd dit gebeurt. Dit kan al na een paar jaar zijn, maar ook pas na 20 jaar.
Primair progressieve MS
Bij een klein deel (ongeveer 10%) van de patiënten begint de ziekte meteen al met een geleidelijke achteruitgang. Deze mensen hebben dus geen Schubs.
Patiëntenfolder over Multiple Sclerose (MS)
ActionsPatiëntenfolder over Multiple Sclerose (MS)
In onze patiëntenfolders leest u uitgebreide informatie.
Web Content Viewer
ActionsMeer weten over Multiple Sclerose?
Op deze websites vindt u meer informatie.