Multiple Sclerose – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Corona

Ons laatste corona-nieuws en de meest gestelde vragen en antwoorden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Multiple Sclerose-behandelingen


Multiple Sclerose, vaak kortweg ‘MS’ genoemd, is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. In dit stelsel werken de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen samen dankzij miljoenen zenuwcellen. Die cellen zijn met elkaar verbonden door zogenoemde zenuwuitlopers.

Om die uitlopers zit een beschermend laagje (myeline). Bij MS werken die beschermlaagjes niet goed meer. Tot nu toe zijn er geen behandelingen om MS te genezen, maar we kunnen u wel behandelen om uw klachten te verminderen. Welke behandeling u krijgt, hangt af van welke vorm van MS u heeft en in welke fase van de ziekte u zit.

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij MS?

  • Veel verschijnselen van MS – zoals spierstijfheid, pijn, problemen met plassen of vermoeidheid – kunnen we gericht behandelen. Bijvoorbeeld met medicijnen of met oefeningen via de fysiotherapeut. Als het nodig is, zetten we een team van deskundigen in. In dit team zit een neuroloog, revalidatiearts, MS-verpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopediste, maatschappelijk werker en psycholoog.
  • Bij een MS-aanval (schub) kan een korte kuur met steroïden – zoals prednison – het herstel versnellen.
  • Als u regelmatig MS-aanvallen heeft, kunnen zogenoemde eerstelijns medicijnen de kans op nieuwe aanvallen verlagen.
  • Bij onvoldoende resultaat kiezen we voor tweedelijns medicijnen. Deze zijn krachtiger maar hebben meer bijwerkingen. We overleggen altijd met u welke behandeling u krijgt.
Complementary Content
${loading}
Scroll