COPD - Aandoeningen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Voorkom verspreiding infectieziekten

Welkom in Gelre. Help ons verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus te voorkomen: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

COPD

COPD is een ongeneeslijke longziekte. De luchtwegen zijn blijvend vernauwd. Die vernauwing komt door een combinatie van ontsteking van de luchtwegen (bronchitis) en beschadigde longblaasjes (longemfyseem). COPD staat voor chronic obstructive pulmonary disease.

Hoe ontstaat COPD?

Meestal is roken de oorzaak van COPD. Maar het kan ook komen door een erfelijke ziekte of moeilijk te behandelen astma.

Welke klachten veroorzaakt COPD?

Heeft u COPD, dan bent u kortademig. In het begin alleen als u zich inspant, maar later ook als u zich niet inspant. Uiteindelijk kan het zijn dat u altijd zuurstof moet gebruiken, omdat uw longen niet meer zelf kunnen ademen. Ook hoest u vaak, vooral in de ochtend. Beschadigd longweefsel herstelt nooit meer. Met medicijnen kunnen we uw klachten wel verlichten.

Ik heb COPD, wat nu?

Is roken de oorzaak van uw COPD? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk probeert te stoppen. Hiervoor kunt u terecht bij de Rook Stop Polikliniek van Gelre. U wordt daar geholpen door onze longverpleegkundige. Soms krijgt u ook medicijnen. De kans dat u dan stopt is groter dan wanneer u op eigen kracht probeert te stoppen met roken. COPD gaat niet over. U moet dus leren leven met de aandoening.

Complementary Content
${loading}
Scroll