COPD - Aandoeningen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

COPD

COPD is een ongeneeslijke longziekte. De luchtwegen zijn blijvend vernauwd. Die vernauwing komt door een combinatie van ontsteking van de luchtwegen (bronchitis) en beschadigde longblaasjes (longemfyseem). COPD staat voor chronic obstructive pulmonary disease.

Hoe ontstaat COPD?

Meestal is roken de oorzaak van COPD. Maar het kan ook komen door een erfelijke ziekte of moeilijk te behandelen astma.

Welke klachten veroorzaakt COPD?

Heeft u COPD, dan bent u kortademig. In het begin alleen als u zich inspant, maar later ook als u zich niet inspant. Uiteindelijk kan het zijn dat u altijd zuurstof moet gebruiken, omdat uw longen niet meer zelf kunnen ademen. Ook hoest u vaak, vooral in de ochtend. Beschadigd longweefsel herstelt nooit meer. Met medicijnen kunnen we uw klachten wel verlichten.

Ik heb COPD, wat nu?

COPD gaat niet over. U moet dus leren leven met de aandoening. De longverpleegkundige geeft u tips en adviezen hoe u dat kunt doen met gezonde voeding, blijven bewegen en goed omgaan met uw (inhalatie) medicatie (pufjes).

Is roken de oorzaak van uw COPD? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk probeert te stoppen. Hiervoor kunt u terecht bij de Rook Stop Polikliniek van Gelre. U wordt daar geholpen door onze longverpleegkundige. Soms krijgt u ook medicijnen. De kans dat u dan stopt is groter dan wanneer u op eigen kracht probeert te stoppen met roken.
U kunt voor begeleiding ook contact opnemen met (de praktijkondersteuner van) uw huisarts.

Complementary Content
${loading}
Scroll