Zweetklierontsteking – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Voorkom verspreiding infectieziekten

Welkom in Gelre. Help ons verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus te voorkomen: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Zweetklierontsteking

In uw hele lichaam zitten zweetklieren. Deze klieren spelen een rol bij het zweten. Hierdoor raakt het lichaam warmte kwijt en koelt het af naar de juiste temperatuur. In uw oksels en liezen zitten apocriene zweetklieren. Deze klieren zorgen niet alleen voor zweet, maar ook voor de zweetgeur. De apocriene zweetklieren kunnen ontstoken raken. Dat noemen we hydradenitis. De ontsteking kan plotseling opkomen of chronisch (langdurig) zijn.

Welke klachten veroorzaakt zweetklierontsteking?

Bij een zweetklierontsteking krijgt u vaak last van rode zwellingen en abcessen. Dit zijn bultjes met pus erin. Bij een acute zweetklierontsteking ontstaat er snel een abces. Na een paar dagen verdwijnt dit meestal weer. Bij een chronische zweetklierontsteking zijn de klachten wisselend. De ontsteking kan beperkt blijven tot een klein plekje, maar zich ook uitbreiden naar andere delen van uw lies of oksel.

Hoe ontstaat een zweetklierontsteking?

Vaak raakt een zweetklier ontstoken doordat een haarzakje naast de zweetklier ontstoken is. Maar soms is de oorzaak niet duidelijk.

Complementary Content
${loading}
Scroll