Buikwandbreuken | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Buikwandbreuken

Een breuk in de buikwand is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek. De breuk ziet eruit als een zwelling. Navelbreuk, bovenbuikbreuk, liesbreuk en littekenbreuk komen vaak voor.  

Uw buikwand rekt verder uit als uw lichaamsgewicht toeneemt, u vaak perst, veel hoest of vaak zwaar tilt. Op de plek van de breuk kan dan een soort bal zichtbaar worden.

  • Navelbreuk
    De navelbreuk kan aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan. Een aangeboren breuk herstelt zich meestal vanzelf. Krijgt u navelbreuk op latere leeftijd, dan kan dit komen door verhoogde druk in de buikholte, in combinatie met een zwakke plek in de buikwand. De navel is de dunste laag van de buik en daarom extra kwetsbaar. De breuk kan klachten opleveren als vetweefsel klem zit. Als er darm in de breuk bekneld raakt, kan dit zelfs levensbedreigend zijn.

  • Bovenbuikbreuk
    Boven de navel komen ook breuken voor. Er is dan een uitstulping met vetweefsel. Soms is het pijnlijk, maar meestal heeft u geen klachten.
  • Liesbreuk
    Een liesbreuk (medische term: hernia inguinalis) is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek (gebied tussen buik en bovenbenen). U herkent een liesbreuk aan een zichtbare zwelling in uw lies. Een liesbreuk kan een pijnlijk, soms branderig gevoel geven in uw lies.

  • Littekenbreuk
    Als u een buikoperatie heeft gehad, blijft er een litteken over. Als hierin een zwakke plek ontstaat waarbij de buikinhoud uitpuilt, dan heeft u een littekenbreuk. Bij een grote breuk kunt u ook last krijgen van rugklachten.
Complementary Content
${loading}
Scroll