Immuundeficiëntie | Gelre ziekenhuizen
alert
Voorkom verspreiding infectieziekten

Welkom in Gelre. Help ons verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus te voorkomen: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Wat is een immuundeficiëntie?

Heeft u een immuundeficiëntie, dan werkt uw afweersysteem (immuunsysteem) niet goed. Normaal beschermt ons afweersysteem ons tegen gevaar van buiten, zoals bacteriën, virussen en schimmels. In ons lichaam hebben bepaalde cellen en stofjes daarin een specifieke taak. Zo valt de ene cel bacteriën aan en de andere virussen. 

Bij een immuundeficiëntie werkt een onderdeel van uw afweersysteem niet. Er zijn verschillende aandoeningen die ervoor zorgen dat dit systeem niet meer goed werkt.

Hoe ontstaat immuundeficiëntie?

Vaak word je met een immuundeficiëntie geboren (primaire immuundeficiëntie). Problemen met uw afweersysteem kunnen ook later ontstaan door een ziekte of medicijngebruik (secundaire immuundeficiëntie). Een voorbeeld is aids. Het hiv-virus zorgt ervoor dat bepaalde cellen van uw afweersysteem dan minder goed werken.

Welke klachten veroorzaken immuundeficiënties?

Heeft u een immuundeficiëntie, dan bent u vatbaar voor infecties. Er kunnen verschillende infecties en symptomen ontstaan. Welke dat zijn, hangt af van het afweeronderdeel dat niet werkt. U kunt weinig last hebben van een immuundeficiëntie, maar het kan ook levensbedreigend zijn.

Complementary Content
${loading}
Scroll