Prostaatvergroting – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Prostaatvergroting

Prostaatvergroting betekent dat in de loop van jaren de prostaat groter wordt. Alleen mannen hebben een prostaat. Het is een klier die zaadvloeistof maakt. De klier ligt onder de blaas en rondom een deel van de plasbuis. Ongeveer 1 op de 3 mannen krijgt klachten door prostaatvergroting. De klachten ontstaan bijna altijd op hogere leeftijd.

Welke klachten veroorzaakt prostaatvergroting?

Bij de meeste mannen geeft prostaatvergroting geen klachten. Maar bij ongeveer een derde deel van de mannen ontstaat wel een probleem. Omdat de prostaat om de plasbuis heen ligt, duwt een vergrote prostaat de plasbuis gedeeltelijk dicht. Plas naar buiten persen, wordt dan moeilijker. U merkt vanzelf of u daar last van heeft. Veelgehoorde klachten zijn:

  • De urinestraal wordt minder krachtig
  • Het duurt soms even voordat de plas eruit komt
  • Het duurt lang voordat u klaar bent met plassen, want het is maar een dun straaltje of het komt druppelsgewijs
  • U moet soms binnen het uur alweer plassen

Omdat de plasbuis kleiner is (want deels dichtgedrukt door de vergrote prostaat) moet de blaasspier harder werken om alle urine naar buiten te persen. Soms lukt dat niet goed. Dan blijft er urine in de blaas achter (residu). Dat veroorzaakt soms blaasontsteking of nierproblemen. Om dat te voorkomen, is behandeling nodig.

Hoe ontstaat prostaatvergroting?

Prostaatvergroting is een normaal verschijnsel dat bij het ouder worden hoort.

Complementary Content
${loading}
Scroll