TURProstaat – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

TURProstaat

Als u prostaatklachten heeft, kunt u in aanmerking komen voor een TURProstaat (operatie aan uw prostaat). Uw prostaat is een klier zo groot als een kastanje. Bij veel mannen wordt rond hun vijftigste de prostaat groter.

U kunt daardoor plasproblemen krijgen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking. Maar ook kwaadaardig weefsel kan oorzaak van de groei zijn. Tijdens een TURProstaat verwijderen we prostaatweefsel. TURP staat voor Trans Urethrale Resectie van de Prostaat.

Hoe verloopt een TURProstaat?

We brengen eerst een kijkbuis (scoop) via uw plasbuis naar binnen. Door een metalen lusje aan de scoop schrapen we vervolgens stukjes weefsel van de wand van de prostaat af. De stukjes worden met spoelvloeistof afgevoerd. We vangen het weefsel op en sturen het op voor verder onderzoek. Tot slot plaatsen we een katheter, een slangetje dat we via de plasbuis in uw blaas brengen. De katheter houdt uw blaas leeg. Dat is nodig om de wond in de prostaat rust te geven en bloedstolsels af te voeren. Meestal verwijderen we de katheter de tweede dag na de operatie.

Complementary Content
${loading}
Scroll