Fistel bij de anus – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Fistel bij de anus

Een fistel bij de anus begint vaak als een ontsteking in een anaalkliertje. Waarom deze aandoening bij de ene persoon wel en bij de ander niet voorkomt, is niet bekend.

Een fistel bij de anus is een open verbinding tussen de endeldarm en de huid. We spreken ook wel van een peri-anale fistel of fistula ani. Een fistel loopt bijna altijd door het onderste deel van de sluitspier, maar kan ook op andere plaatsen van de sluitspier van de anus voorkomen. Het is niet bekend waarom deze aandoening bij de ene persoon wel en bij de ander niet voorkomt. Het komt in ieder geval niet door slechte hygiëne.

Hoe ontstaat een fistel bij de anus?

Meestal begint een fistel als een ontsteking in een anaalkliertje. De ontsteking kan zich uitbreiden naar de sluitspier van de anus en daarna door de huid heen gaan. Na de ontsteking kan er een fistel overblijven.

Welke klachten veroorzaakt een fistel bij de anus?

Bij een anale fistel heeft u pijn rondom de anus. En vaak komt er ook slijm, vocht of pus uit uw anus. U hoeft hier niet de hele tijd last van te hebben: soms verdwijnen de klachten en komen ze na een aantal weken of maanden weer terug. Daarnaast komt er soms een kleine anale zwelling die vanzelf weer ontlast. In enkele gevallen verliest u ontlasting via de opening van de fistel.


Complementary Content
${loading}
Scroll