Nekhernia – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Nekhernia

Bij een nekhernia knelt een deel van een tussenwervelschijf in uw nek een zenuw af die naar uw arm loopt. Dit is vaak erg pijnlijk.

Hoe ontstaat een nekhernia?

Vaak ontstaat een nekhernia door een probleem met een tussenwervelschijf in uw nek. Een uitstekend stukje (uitstulping) van deze schijf knelt een armzenuw af. Een andere veelvoorkomende oorzaak is slijtage en verdikking van de gewrichten in de wervelkolom. Dat heet facetartrose. Vaak gaat het bij een nekhernia om een combinatie van meerdere oorzaken.

Welke klachten veroorzaakt een nekhernia?

Bij een nekhernia voelt u pijn die vanuit de nek uitstraalt naar uw onderarm en hand. Soms kunt u ook tintelingen voelen, of een doof gevoel in de arm, hand en vingers. De pijn ontstaat in korte tijd, vaak zonder duidelijke aanleiding. Meestal verdwijnen de pijnklachten na een paar weken of maanden en is verdere behandeling niet nodig.

Ik heb een nekhernia, wat nu?

Blijven de pijnklachten aanhouden, zal vaak verwijzing naar een neuroloog plaatsvinden. Hij of zij kan een MRI scan aanvragen. De neuroloog bespreekt vervolgens met u de concrete behandelmogelijkheden.

Complementary Content
${loading}
Scroll