Gaatje in de boezemwand (ASD) – Aandoeningen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Gaatje in de boezemwand (ASD)

Het hart heeft twee kamers en twee boezems. Als er een gaatje zit in de wand tussen de twee boezems, noemen we dat een atriumseptumdefect of ASD. Atrium staat hierbij voor boezem en septum betekent gaatje.

Door het gaatje stroomt er bloed van de linker- naar de rechterboezem. Daardoor moet de rechterkant van uw hart harder werken. Deze kant wordt dan ook groter. Een atriumseptumdefect is een aangeboren hartafwijking. Uw arts kan het met de stethoscoop horen: er klinkt geruis bij uw hart.

Welke klachten veroorzaakt een atriumseptumdefect?

Als u een gaatje heeft in de boezemwand, dan geeft dat op jonge leeftijd meestal weinig klachten. Kinderen met een ASD zijn vaker moe of buiten adem bij inspanning. Soms loopt de lichamelijke ontwikkeling wat achter. Heeft u al langer een ASD? Dan kan dat de volgende klachten geven:

  • moeheid
  • kortademigheid
  • ritmestoornissen van de boezems

Ik heb een atriumseptumdefect, wat nu?

Of er een behandeling nodig is, hangt af van de grootte van het gaatje in uw boezemwand. Als het gaatje groter is dan 8 millimeter, dan kan dat kan ernstige gevolgen hebben voor uw hart: u kunt last krijgen van hartfalen. Daarom is het goed als het gaatje op jonge leeftijd wordt ontdekt. Met een operatie kan de arts het gaatje dichtmaken.


Complementary Content
${loading}
Scroll