Morton’s neuroom – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Morton's neuroom

Een neuroom is een gezwel van een zenuw. Een Morton’s neuroom is een kleine verdikking in de zenuw tussen uw tenen. De meest voorkomende plek is tussen de derde en de vierde teen.

Morton is de naam van de orthopedisch chirurg die deze aandoening in 1876 beschreef. Een Morton’s neuroom noemen we ook wel ‘zenuwknoop in de voorvoet’. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen.

Hoe ontstaat een Morton’s neuroom?

We weten niet waardoor de ‘zenuwknoop’ ontstaat. Waarschijnlijk zijn terugkerende kleine beschadigingen aan de zenuw de oorzaak. Bijvoorbeeld omdat de zenuw steeds even klem zit tussen de teenkootjes van uw middenvoetsbeentjes. Dat gebeurt als die middenvoetsbeentjes (teveel) los van elkaar bewegen. Ook een doorgezakte voorvoet kan druk op de zenuwtjes veroorzaken.

Welke klachten ontstaan door een Morton’s neuroom?

U voelt een branderige of stekende pijn in uw tenen en voorvoet. De pijn kan ook aanvoelen als kramp of een elektrische prikkeling. Vaak lijkt het ook alsof er ‘iets zit’ of ‘iets verschiet’. De 2 tenen waartussen de neuroom zit, kunnen ook doof of gevoelloos lijken. Als u loopt neemt de pijn toe, vooral als u strakke schoenen draagt. De pijn vermindert als u uw schoenen uitdoet en als u uw voet masseert.

Ik vermoed dat ik een Morton’s neuroom heb, wat nu?

Wij stellen u wat vragen en onderzoeken uw voet. Vaak maken we ook een röntgenfoto, dan weten we zeker dat er geen andere oorzaken zijn van uw klachten.

Complementary Content
${loading}
Scroll