Tremor | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Tremor

Een tremor betekent dat een lichaamsdeel trilt of beeft. Iedereen trilt een beetje, bijvoorbeeld bij zenuwen of na een zware sportsessie. De meeste mensen merken het niet. Pas als de tremor echt zichtbaar wordt, spreken we van een fysiologische tremor.

Ongeveer 5 procent van de personen van 40 jaar en ouder heeft er in meer of mindere mate last van. Als u hier last van heeft, kijkt uw arts naar de frequentie (hoe vaak per seconde het lichaamsdeel trilt), hoe groot de uitslag is (grote of kleine bewegingen) en wanneer het trillen begint (bij bewegen of tijdens stilhouden).

Welke vormen van een tremor zijn er?

Essentiële tremor

Hierbij trillen meestal de handen, maar dit komt ook in het hoofd voor. Deze tremor herkent u aan lichte, snelle trilling. Als u niet beweegt neemt de tremor vaak af, en begint pas weer als u uw spieren spant. Dit merkt u bijvoorbeeld bij het schrijven. Of als u een kopje koffie op een schotel draagt, hoort u een zacht gerinkel.

Intentietremor

De intentietremor heeft grotere bewegingen dan de essentiële tremor maar heeft ook met spierspanning te maken. Uw arm trilt dan harder als het doel dichterbij is: bijvoorbeeld als u uw vinger naar het puntje van uw neus beweegt.

Rusttremor

Deze tremor wordt juist zichtbaar als er géén spierspanning is. Bijvoorbeeld als u uw arm een tijd niet beweegt en er trage en grove trilling in uw hand komt.

Hoe ontstaat tremor?

Een essentiële tremor is vaak erfelijk. Er zijn families waarbij een groot deel van de familieleden trilt. Bij een intentietremor ligt de oorzaak in de kleine hersenen. Dit kan ontstaan na een beroerte of een andere beschadiging van de kleine hersenen. Deze tremor is vaak asymmetrisch: het trillen begint niet tegelijkertijd links en rechts in uw lichaam. De rusttremor zien we vooral bij de ziekte van Parkinson. Ook deze tremor begint vaak asymmetrisch.

Ik vermoed dat ik een tremor heb, wat nu?

De arts stelt vast of en welke tremor u heeft op basis van uw ervaringen en een neurologisch onderzoek. Soms moeten we MRI-scans maken of voeren we met behulp van elektrodes een tremorregistratie uit.

Behandeling

Een essentiële tremor kan vaak goed behandeld worden met medicijnen. Veel gebruikte middelen zijn zogenaamde betablockers (propranolol) en Mysoline. Deze middelen onderdrukken de klachten maar kunnen bijwerkingen geven. Een intentie-tremor is vaak moeilijk te behandelen. De tremor bij de ziekte van Parkinson kan worden behandeld met medicatie (bijvoorbeeld dopamine). Vaak reageert de tremor bij de ziekte van Parkinson maar beperkt op de medicatie. Wanneer een tremor niet reageert op medicatie kan in sommige gevallen een hersenoperatie overwogen worden. Er wordt dan een elektrode diep in de hersenen geplaatst in een gebied dat betrokken is bij de tremor. Elektrische prikkeling van dat gebied doet het trillen afnemen.

Complementary Content
${loading}
Scroll