Diabetische oogafwijkingen - Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Diabetische oogafwijkingen

​Diabetes mellitus – ook wel suikerziekte genoemd – kan problemen veroorzaken aan de bloedvaten in uw oog. Heeft u suikerziekte? Dan is het belangrijk om uw ogen goed te laten controleren. Als u er op tijd bij bent, voorkomt u ernstigere klachten. Afwijkingen aan de ogen kunnen bij alle vormen van suikerziekte voorkomen.

Welke oogafwijkingen komen voor bij diabetes mellitus?

Heeft u suikerziekte, dan kunt u te maken krijgen met:

  • Een wisselend gezichtsvermogen. Dit komt doordat de suikerspiegel in uw bloed – en dus ook in uw ooglens – schommelt. Hierdoor werkt uw ooglens steeds anders; het licht dat uw oog binnenvalt wordt telkens anders geprojecteerd op uw netvlies, waardoor de scherpte van uw beeld kan wisselen.
  • Diabetische retinopathie (DRP). Door een teveel aan suiker in uw bloed, kunnen de kleine bloedvaatjes in uw netvlies beschadigd raken. Dit hoeft niet direct klachten te geven. Alleen als de ziekte al verder is, kan het zijn dat u wazig gaat zien

Indeling diabetische retinopathie:

    • Geen DRP: er zijn nog geen klinische afwijkingen.
    • Non-proliferatieve DRP: in dit stadium zijn de wanden van de kleine bloedvaten van slechtere kwaliteit waardoor deze wat uitrekken (micro-aneurysmata). Uit deze bloedvaten kan lekkage optreden van vocht, vetten en bloed.  Deze vorm kan worden ingedeeld in licht, matig, ernstig en zeer ernstig.
    • Proliferatieve DRP: dit is een nog ernstiger stadium. Hierbij heeft het hele netvlies te weinig zuurstof. Om meer zuurstof te krijgen gaat het netvlies nieuwe bloedvaatjes aanmaken. Deze bloedvaatjes (neovascularisaties) zijn erg broos en kunnen gemakkelijk bloedingen in het netvlies en glasvocht veroorzaken.
    • Diabetische maculopathie: hierbij treedt lekkage op van vocht, vetten en bloed in het  centrale deel van het netvlies. Met name bij deze vorm ontstaan er klachten van verminderd zien.
Complementary Content
${loading}
Scroll