Web Content Viewer
ActionsLongembolie
Bij een longembolie sluit een bloedpropje een slagader in uw longen af. Hierdoor krijgt het longweefsel dat daarachter ligt geen zuurstof meer.
Web Content Viewer
ActionsHoe ontstaat een longembolie?
Een longembolie is het gevolg van trombose. Bij trombose krijgt u bloedstolsels in uw aders, meestal in uw onderlichaam. Een embolie ontstaat als een bloedstolsel in die aders losschiet en door de bloedstroom wordt meegevoerd naar uw hart. Vervolgens komt het in de longslagaders terecht en daar veroorzaakt het bloedpropje een afsluiting.
Waardoor ontstaat een longembolie?
Er zijn drie factoren die een rol spelen bij het ontstaan van een longembolie:
- Beschadigde vaatwanden van de aders in uw onderlichaam, bijvoorbeeld door een operatie of een ontsteking.
- Een minder krachtige bloedstroom in uw aders. Bijvoorbeeld door lang stilzitten (bijvoorbeeld in het vliegtuig) of stilliggen (bijvoorbeeld in het ziekenhuis). Maar ook door ouderdom of te weinig beweging.
- Bloed dat de neiging heeft om te stollen. De oorzaak hiervoor kan erfelijke aanleg zijn, maar kan ook komen door een onderliggende ziekte (bijvoorbeeld een tumor) in uw lichaam.
Welke klachten veroorzaakt longembolie?
In veel gevallen duurt het een tijdje voordat een longembolie klachten geeft. Er kunnen heel wat kleine slagadertjes verstopt raken voordat een longembolie merkbaar wordt. Veelvoorkomende klachten zijn kortademigheid en pijn op uw borst. Zijn er veel verstopte slagadertjes in uw longen? Dan moet de rechterkamer van uw hart extra hard werken. Als dat lang duurt, dan kan uw hartspier verzwakt raken. Een longembolie is een ernstige aandoening.
Web Content Viewer
ActionsMeer weten
Op onderstaande websites leest u meer over longembolie.