Urineverlies bij vrouwen – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Urineverlies bij vrouwen

Sommige vrouwen hebben moeite om hun plas (urine) op de houden bij bepaalde soorten inspanning. Zoals: hoesten, niezen, lachen, tillen, springen, traplopen of plotseling opstaan. Anderen moeten plotseling erg nodig naar het toilet, maar zijn niet op tijd.

We spreken van twee soorten urineverlies (incontinentie):

1. Inspannings- of stressincontinentie. Het urineverlies kan een paar druppels of een hele plas zijn. Alleen af en toe of een paar keer per dag.

2. Aandrangincontinentie: plotseling erg nodig moeten plassen.

Hoe ontstaat urineverlies bij vrouwen?

Het lichaam maakt voortdurend urine aan. Dit wordt opgeslagen in de blaas. Hoe voller de blaas, hoe sterker de aandrang om te plassen. De blaas is afgesloten met een sluitspier en wordt op de plaats gehouden door de bekkenbodemspieren. Dit is een soort hangmat van spieren onderaan het bekken.

  • Bij inspanningsincontinentie werken de sluitspier van de blaas, de bekkenbodemspieren en/of de blaas niet goed samen. Een zwagerschap, bevalling of een verzakking is hiervan vaak de oorzaak.
  • Bij aandrangincontinentie kan de blaasspier erg actief zijn door een urineweginfectie of andere redenen.
  • Bij oudere vrouwen is het vaak een combinatie van inspannings- en aandrangincontinentie.

Welke klachten ontstaan door urineverlies?

Incontinentie kan een grote invloed hebben op uw leven. Sommige mensen schamen zich ervoor of ontkennen het probleem. Anderen verwaarlozen hun sociale leven. Ze gaan bijvoorbeeld niet meer op visite of naar het theater.

Complementary Content
${loading}
Scroll