Pessarium bij verzakking – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Pessarium bij verzakking

Een pessarium is een soort kunststof kapje in uw vagina. Het is vooral bekend als voorbehoedsmiddel. Maar een pessarium kan ook helpen bij een verzakking, bijvoorbeeld van uw baarmoeder. De ring duwt de verzakking terug, waardoor uw klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Een pessarium is gemaakt van soepel silicone. Er zijn verschillende soorten. Welke bij u past hangt af van het soort verzakking en de stevigheid van uw bekkenbodem. Soms kan een operatie geschikter zijn. U bespreekt dat met uw arts.

Wanneer kiest u voor een pessarium?

Een pessarium helpt bij de meeste vormen van een verzakking, maar het best bij een verzakking van de baarmoeder en de voorwand van de vagina (blaasverzakking). Bij ongewenst urineverlies kan een pessarium ook helpen. Is bij u de achterwand van de vagina verzakt? Dan spreken we van een darmverzakking. Een pessarium geeft dan een minder goed resultaat.

Welke bijwerkingen heeft een pessarium?

Uw vaginawand kan geïrriteerd raken door de druk van de ring. Hierdoor kunt u last krijgen van meer afscheiding, bloedverlies of pijn. In dat geval zal uw gynaecoloog u oestrogenen voorschrijven. Doet u zelf de ring in en uit? Dan kunt u de ring ’s nachts uitdoen. Daardoor verminderen de klachten.

Complementary Content
${loading}
Scroll