Geriatrie | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Geriatrie

Geriatrie is het medisch specialisme voor de oudere patiënt in het ziekenhuis. De geriatrie legt zich toe op ouderen met meerdere aandoeningen tegelijkertijd. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problematiek.

Een plezierig verschil met andere poliklinieken is dat de geriater bij een intakegesprek langer de tijd voor u neemt. Op de polikliniek werkt de geriater binnen een multidisciplinair team. Afhankelijk van de klachten kunt u naast de arts ook een gesprek hebben met bijvoorbeeld de gespecialiseerd verpleegkundige geriatrie.

Daarnaast zijn er thema poli’s voor specifieke klachten, bijvoorbeeld:

Problemen geriatrische patiënten

Veel voorkomende problemen van patiënten die een klinisch geriater bezoeken zijn:

  • Mobiliteitsproblemen en vallen
  • Medicijngebruik en bijwerkingen (polyfarmacie)
  • Somberheid, eenzaamheid of levensfase problematiek
  • Onverklaarde achteruitgang in het dagelijks functioneren
  • Geheugenproblemen
  • Delier (=acute verwardheid)
  • Continentieproblemen
  • Voedingsproblematiek 

Diagnostiek en behandeling wordt aangeboden binnen de polikliniek, de kliniek en klinische consultatie (= medebehandeling).

De geriater probeert de vele ziekenhuis bezoeken aan andere specialisten te beperken of meer gecoördineerd te laten verlopen. Hij/zij bekijkt niet alleen de lichamelijke ziekten, maar juist de hele mens. Zo kijkt hij/zij ook naar psychische en sociale problemen en zorg problemen in de thuis situatie. De geriater probeert ervoor te zorgen dat de patiënt zo lang mogelijk zelfstandig kan functioneren.


"Hier wordt echt naar je geluisterd"

“Ik was gezond en actief. Maar kort na twee valpartijen werd ik ineens helemaal niet goed. Omdat niet duidelijk was wat de oorzaak was, vroegen mijn vrouw en ik om een doorverwijzing naar de polikliniek geriatrie", aldus Hans Osseweijer (92 jaar).

“Meteen al vanaf de ontvangst was dit een prettige ervaring. Zowel de arts als de verpleegkundige beschikken over vakkennis én communicatieve vaardigheden. Ze bejegenden mij als de volwassene die ik ben en namen mij serieus. En ze kwamen niet met een tas vol oplossingen, maar luisterden, begrepen en legden verbanden. Naast medische adviezen bespraken we ook wat ik kon verwachten. Met mijn 92 jaar zou ik misschien niet herstellen naar het oude niveau. Ze zette me aan het nadenken over hoe verder te gaan; maar ook de eindigheid van het leven kwam ter sprake."

Lees het uitgebreide verhaal van Hans Osseweijer.

Afspraak

U komt op afspraak op onze polikliniek na een verwijzing van uw arts. Meestal is dit de huisarts. De huisarts verwijst u dan - natuurlijk in overleg met u – naar onze poli. Het is verstandig u goed voor te bereiden op uw afspraak.

Contact met Geriatrie?

door

Onze spreekuren

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur
signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 195
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur

Bel 055 - 581 83 95
parking

Route en parkeren

Albert Schweitzerlaan 31
7334 DZ Apeldoorn

door

Onze spreekuren

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur
signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 93
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur

Bel 0575 - 59 23 13
parking

Route en parkeren

Den Elterweg 77
7207 AE Zutphen

Complementary Content
${loading}
Scroll