Syncope-centrum | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Syncope-centrum

Wanneer u één of meerdere wegrakingen heeft gehad, dan kunt u worden verwezen naar onze Wegrakingen-poli (ons Gelre Syncope-centrum).

We hebben ons Gelre Syncope-centrum opgericht om de zorg voor patiënten met wegrakingen te optimaliseren. Het is een samenwerkingsverband van onze cardiologen, neurologen en team Biometrie. Zodoende komen brede en ruime ervaring in diagnostiek en behandeling van patiënten met wegrakingen samen in ons Syncope-centrum.

Cardioloog aan het werk

Wat is een wegraking?

Eén op de drie Nederlanders heeft wel eens kort het bewustzijn verloren. De meest voorkomende vorm is flauwvallen of syncope (je spreek dit uit als: sinkoopee).

Wegraking’ is een overkoepelende term die we gebruiken voor kortstondige aanvallen van bewusteloosheid, die niet worden veroorzaakt door een invloed van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan een hersenschudding of het gebruik van middelen. Naast syncope kan ook worden gedacht aan epilepsie als oorzaak voor het tijdelijke bewustzijnsverlies.

Een syncope is een wegraking waarbij er kortdurende bewusteloosheid optreedt, door een te lage bloedtoevoer naar de hersenen. Een syncope duurt meestal hooguit enkele minuten en gaat spontaan over. Dit is geen ziekte op zichzelf, maar een klacht die kan wijzen op uiteenlopende aandoeningen. Meestal is het onschuldig, soms is de oorzaak complexer en lastiger te achterhalen.

Uw afspraak bij ons Syncope-centrum

  • U komt op afspraak op onze polikliniek na een verwijzing van uw arts.
  • Wij zullen u eerst om aanvullende gegevens vragen, om te bepalen welk analysetraject het beste bij uw klachten past.
  • Een analysetraject bij het Gelre Syncope-centrum ronden wij in principe in één dagdeel af. Aan het einde van het dagdeel krijgt u een uitslaggesprek met onze cardioloog en neuroloog samen.

Voorbereiding op uw onderzoeksafspraak

  • Draag gemakkelijke kleding; geen steunkousen, geen hoge hakken en zo min mogelijk sieraden;
  • Komt u voor een kanteltafeltest? Dan is het goed om voor de zekerheid extra of schone kleding mee te nemen, omdat u fors kunt gaan zweten bij dit onderzoek;
  • Blijf uw eigen medicatie als gewoonlijk gebruiken;
  • Het is heel belangrijk om iemand mee te nemen die een wegraking bij u gezien heeft en ons kan vertellen wat hij/zij zag toen u flauwviel of wegraakte. We vragen deze persoon ook om bij de kanteltafeltest aanwezig te zijn;
  • Als uw Nederlands niet zo goed is, dan is het heel belangrijk om iemand mee te nemen die kan vertalen of om vooraf de tolkentelefoon te reserveren;
  • Vraag uw huisgenoten om een wegraking te filmen met bijvoorbeeld een smartphone.

Belangrijk om te weten: als u zwanger bent, mag u geen kanteltafeltest ondergaan.

Bekijk algemene voorbereidingstips en meeneemtips voor op uw afspraak

Contact met ons Syncope-centrum?


door

Onze spreekuren

ma t/m vr 9.00 - 16.00 uur
signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 163
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur

Bel 055 - 581 13 17
parking

Route en parkeren

Albert Schweitzerlaan 31
7334 DZ Apeldoorn

Complementary Content
${loading}
Scroll