Elektro-encefalografie (EEG) – Onderzoeken | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Elektro – encefalografie (EEG)

Een EEG (Elektro EncephaloGrafie) is een onderzoek waarbij de (elektrische) hersenactiviteit wordt gemeten die altijd in de hersenen aanwezig is. Ook worden de oogbewegingen en de hartslag gemeten. Op deze manier kan er gekeken worden naar de werking van de hersenen.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat uw haren voor het onderzoek schoon en droog zijn. Wilt u daarom de avond voor het onderzoek uw haar wassen en daarna geen haarlak, gel of crème gebruiken.

Hoe verloopt het EEG onderzoek

De hersenactiviteit wordt gemeten met een soort badmuts waarin een 20-tal dopjes (elektroden) zitten. Er wordt contactgel in de elektrodes gespoten, waarna er op uw hoofdhuid gekrabbeld wordt om goed contact te maken tussen elektroden en hoofdhuid. Ook worden er elektroden naast uw ogen en op uw schouder / borstkas geplakt. De elektroden zijn via snoeren verbonden met de computer.

Als alle elektroden goed zijn aangebracht begint de registratie. Hiervan voelt u niets. Gelijk met het EEG worden er beeld- en geluids opnamen gemaakt.

Het onderzoek duurt 30-60 minuten.

Extra voorbereiding bij jonge kinderen

Bij het onderzoek moet uw kind zo rustig mogelijk en bij voorkeur met gesloten ogen liggen. Omdat stil liggen vaak moeizaam gaat, is het aan te bevelen dat uw kind wat vermoeid is, zodat het misschien in slaap valt tijdens het onderzoek. Breng uw kind eventueel de avond voor het onderzoek wat later naar bed en laat het de volgende ochtend wat vroeger opstaan. De ervaring leert dat kinderen het onderzoek soms onprettig vinden. De vreemde omgeving en de elektroden kunnen een kind angstig maken. Wij hebben daar begrip voor en doen ons best uw kind gerust te stellen. Ook is het belangrijk dat van tevoren goed uitgelegd wordt wat er gaat gebeuren. Neem eventueel wat drinken of een vertrouwde ‘knuffel’ mee 

EEG onderzoek na slaapdeprivatie

Een EEG na slaapdeprivatie is een EEG zoals hiervoor beschreven, echter nadat u die nacht niet naar bed bent geweest en ook niet hebt geslapen. (Voor slaapdeprivatie bij kinderen gelden hiervoor andere tijden. Deze hoort u bij het maken van de afspraak.) Bijzonderheden kunnen op deze manier soms beter naar voren komen.

Let op:

  • u blijft de gehele nacht vóór het onderzoek wakker, tenzij anders met u of uw kind is afgesproken;
  • tijdens het EEG krijgt u de gelegenheid om te doezelen / slapen, hierdoor kan het onderzoek wat langer duren;
  • u mag ’s morgens gewoon ontbijten, maar geen cafeïne houdende dranken drinken, zoals koffie, thee, cola of energiedranken.

Na het slaapdeprivatie EEG

Het kan verstandig zijn om u na dit onderzoek te laten ophalen, omdat u slaperig kunt zijn van het wakker blijven.

De uitslag

De resultaten worden doorgestuurd naar de neuroloog. Die beoordeelt de uitkomst en bespreekt de diagnose met u. Als het nodig is, maakt u samen een behandelplan.


Complementary Content
${loading}
Scroll