Mammapoli | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Mamma-poli

Een knobbeltje in de borst komt veel voor bij vrouwen en soms ook bij mannen. Vaak is dit een onschuldige afwijking, maar soms gaat het om een kwaadaardige tumor. Daarom is het verstandig een verandering aan uw borst altijd te laten onderzoeken.

Een mevrouw ondergaat een mammografie.

Uw eerste afspraak

Als uw huisarts een voelbare afwijking in uw borst aantreft of verder onderzoek nodig vindt, krijgt u een verwijzing naar de mammapoli. Wij bellen u dan om een afspraak te maken. Vaak kan dit nog dezelfde of de volgende dag, maar altijd binnen drie werkdagen. Soms wordt u naar ons verwezen als bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker (BVO-Oost) een afwijking op de mammografie te zien is. De mammografie en echografie zijn meestal voldoende om uit te sluiten of er sprake is van borstkanker.

Hoe verloopt het onderzoek?

Wij proberen u zo snel mogelijk zekerheid te geven over de aard van de afwijking. U krijgt de volgende onderzoeken:

  • lichamelijk onderzoek (inspectie/bevoelen)
  • mammografie
  • echografie, eventueel met echogeleide punctie
  • echografie, eventueel met stereotactische punctie
  • MRI-scan mammografie (zo nodig)

De uitslag

Als de onderzoeken zijn afgerond, krijgen u meteen de uitslag van de radioloog. Zijn er geen verdachte afwijkingen gevonden? Dan kunt u direct terug naar de huisarts. Denken we dat er mogelijk sprake is van borstkanker? Dan komt u dezelfde dag bij de chirurg-oncoloog of verpleegkundig specialist mammacare-oncologie voor verder onderzoek en een gesprek. Diezelfde middag krijgt u dan (telefonisch) de voorlopige uitslag.

De dag daarna bespreekt eerst het mammateam het behandelplan. Daarna spreekt u de chirurg-oncoloog op de mammapoli. Wanneer wordt vastgesteld dat de afwijking een kwaadaardige tumor (borstkanker) is, bespreekt de chirurg-oncoloog met u welke vervolgonderzoeken u eventueel moet ondergaan. Ook krijgt u een voorstel voor de behandeling.

Vervolgonderzoek en start behandeling

Het traject ziet er daarna als volgt uit:

  • Als een MRI-scan gemaakt moet worden, vindt deze vaak binnen één week plaats. Dit is mede afhankelijk van uw menstruatiecyclus.
  • Is een behandeling nodig? Dan krijgt u binnen één week een afspraak bij de gespecialiseerd verpleegkundige mammacare voor uitleg en begeleiding in het behandeltraject. 
  • Als een operatie nodig is, vindt deze binnen 2 tot 3 weken plaats.
  • Afspraken worden zoveel mogelijk gecombineerd.

In alle fasen van de behandeling zorgen we voor snelle en goede communicatie met uw huisarts.

Kwaliteitszorg

Gelre ziekenhuizen heeft alle experts en faciliteiten in huis om niet alleen laag complexe maar ook hoog complexe zorg te leveren. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met partners zoals het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, Amsterdam UMC en de Radiotherapiegroep (locaties Apeldoorn en Deventer).

Afspraak

U komt op afspraak op de mammapoli na een verwijzing van uw arts. Meestal is dit de huisarts. De huisarts verwijst u dan - natuurlijk in overleg met u – naar onze poli. Het is verstandig u goed voor te bereiden op uw afspraak.

Contact met Mamma-poli?

door

Onze spreekuren

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur
signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 62
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m vr 8.30 - 12.30 en 13.30 - 16.00 uur

Bel 055 - 581 81 20
parking

Route en parkeren

Albert Schweitzerlaan 31
7334 DZ Apeldoorn

door

Onze spreekuren

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur
signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 60
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m vr 8.30 - 12.30 en 13.30 - 16.00 uur

Bel 0575 - 59 28 18
parking

Route en parkeren

Den Elterweg 77
7207 AE Zutphen

Complementary Content
${loading}
Scroll