Borstsparende operatie – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Borstsparende operatie

Bij borstkanker kunnen we een borstsparende operatie uitvoeren. De chirurg verwijdert de tumor, plus een stuk gezond borstweefsel eromheen. Voor de zekerheid snijden we altijd een ruime rand gezond weefsel weg. Wat tijdens de operatie namelijk niet te zien is of in het omliggende weefsel ook kankercellen zitten.

Is vóór de operatie bekend dat er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de oksel, dan verwijderen we deze ook. Is dat niet bekend, dan voeren we een schildwachtklier procedure uit. Soms voert een van onze plastische chirurgen meteen een borstreconstructie uit. Vooraf overleggen we daarover met u.

Hoe verloopt een borstsparende operatie?

  • We bespreken met u of dagbehandeling mogelijk is of dat we u enkele dagen opnemen.
  • Tijdens deze opname verblijft u op een één- of tweepersoonskamer alleen voor vrouwen. Uw partner mag bij u blijven en u begeleiden tot de voorbereidingsruimte van de operatiekamer.
  • Is de tumor goed voelbaar? Dan verwijdert de chirurg de tumor op basis van een echografie en wat hij voelt. 
  • Is de tumor niet (goed) voelbaar? Dan bepaalt de radioloog voorafgaand aan de operatie waar de tumor precies zit. Daarvoor brengen we een jodiumbron in bij de borsttumor (jodiumbron lokalisatie). De chirurg kan dan tijdens de operatie de tumor precies terugvinden en verwijderen. Soms is het nodig om de tumor met een draad te lokaliseren (draad lokalisatie).

Aanvullende behandeling

Na een borstsparende operatie is altijd bestraling (radiotherapie) nodig. Daarmee beginnen we 3 tot 4 weken na de operatie. U krijgt deze behandeling bij de Radiotherapiegroep in Apeldoorn of Deventer.

Complementary Content
${loading}
Scroll