MRI-scan Mammografie – Onderzoeken | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Voorkom verspreiding infectieziekten

Welkom in Gelre. Help ons verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus te voorkomen: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

MRI-scan van uw borst(en)

Bij een MRI-scan maken we doorsnede foto’s van uw lichaam in elke gewenste richting. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische straling. Deze straling is niet gevaarlijk. Met de foto’s sporen we eventuele aandoeningen, tumoren, uitzaaiingen en andere afwijkingen op. In dit geval maakt uw arts een scan van uw borst of borsten.

We kunnen geen scan maken als u metaal of elektronica in uw lichaam heeft, bijvoorbeeld een pacemaker, prothese of een neurostimulator. De straling kan deze voorwerpen beïnvloeden. Bent u zwanger, dan maken we alleen in uitzonderlijke gevallen een MRI-scan en alleen in overleg met uw behandelende arts.

Hoe verloopt een MRI-scan van uw borst(en)?

  • Kleding zonder metaal mag u gewoon aanhouden, bijvoorbeeld een T-shirt en een onderbroek, pyjama- of joggingbroek.
  • U krijgt (bijna) altijd via een infuus contrastvloeistof in de arm gespoten. Daardoor kunnen we structuren in uw borst(en) beter zien.
  • De MRI-scanner ziet er uit als een korte tunnel van ongeveer 1,5 meter lang en heeft een diameter van zo’n 65 centimeter. U ligt op uw buik op de tafel van de MRI-scanner. Uw borst of borsten hangen in een soort bakje. Het bakje is de antenne die nodig is om de foto’s te maken.
  • Vervolgens schuift u met tafel en al deels de scanner in.
    Het is erg belangrijk dat u tijdens het onderzoek blijft stilliggen. U krijgt duidelijke instructies van ons.
  • De MRI-scanner maakt veel lawaai. Daarom krijgt u een koptelefoon op. Indien u dat wilt, kunt u op de achtergrond naar de radio of een cd luisteren.
  • Wij houden u tijdens het onderzoek goed in de gaten, maar u krijgt ook altijd een alarmbel mee voor het geval er iets met u is.
  • Een MRI-onderzoek van uw borst(en) duurt ongeveer 30 minuten.


De uitslag

Uw arts kan de foto’s direct bekijken. De schriftelijke uitslag van het onderzoek is na ongeveer 5 werkdagen bekend.

Complementary Content
${loading}
Scroll