Borstkankerbehandeling | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Borstkankerbehandeling

Als u kanker heeft, groeien kankercellen in uw lichaam ongeremd. Bij de behandeling van kanker streven we naar genezing. Dit noemen we een curatieve behandeling. Is genezing bij u niet meer mogelijk? Dan spreken we van een palliatieve behandeling. Daarbij proberen we de ziekte zo veel mogelijk te remmen en uw klachten te verminderen. Als u kanker heeft, is dat ingrijpend. Daarom hebben we alle informatie voor u in een patiënteninformatiemap (PIM) gezet.

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij borstkanker?

Operatie

Meestal krijgt u bij de behandeling van borstkanker een operatie. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Of u in aanmerking komt voor een borstsparende operatie of een borstamputatie, is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals uw leeftijd, de grootte van de tumor en uw persoonlijke situatie.

Tijdens de operatie verwijderen de chirurgen de tumor zo zorgvuldig mogelijk met behulp van echografie. Hierdoor is er minder kans dat u nogmaals geopereerd moet worden. Bovendien is het eindresultaat fraaier. 

Radiotherapie

Met bestraling willen we kankercellen vernietigen en gezonde cellen zo veel mogelijk sparen. Radiotherapie krijgt u standaard na een borstsparende operatie. En soms ook na een borstamputatie. U krijgt deze behandeling bij de Radiotherapiegroep in Apeldoorn of Deventer. 

Chemotherapie

Hiermee proberen we de groei van uw tumor af te remmen met cytostatica. Dit zijn kankerremmende medicijnen. Het kan zijn dat u voor of na de operatie chemotherapie krijgt. 

Hormoontherapie

Aals u een hormoongevoelige tumor heeft die extra groeit onder invloed van het hormoon oestrogeen, dan kunt u hormoontherapie krijgen. De medicijnen verlagen de hoeveelheid oestrogeen in uw lichaam of gaan de werking van het hormoon tegen. Zo verhinderen de medicijnen de groei van het aantal kankercellen. 

Welke behandeling krijgt u?

Samen met uw arts bespreekt u de verschillende behandelopties en maakt u een behandelplan. Hierbij is het team van verschillende specialisten betrokken. Soms is het nodig om voorafgaand aan de behandeling aanvullend onderzoek te doen, zoals:

  • MRI mamma 
  • Mammaprint
  • Genetisch onderzoek (om vast te stellen of erfelijkheid een rol speelt)

De behandeling die u krijgt is afhankelijk van:

  • het soort tumor
  • het aantal tumoren
  • of er uitzaaiingen zijn
  • uw conditie

Borstreconstructie of prothese

Als u na de operatie aan de tumor graag een reconstructie van uw borst wilt, bespreek dit dan met uw plastisch chirurg. Er zijn verschillende mogelijkheden: 

  • Bij een borstsparende operatie kunnen we kiezen voor een directe reconstructie met uw eigen lichaamsmateriaal.
  • Is uw borst geamputeerd, dan kunnen we deze reconstrueren met een prothese. We kunnen ook weefsel uit uw eigen lichaam gebruiken. Dat noemen we de DIEP-lapmethode.

Soms kan een borstreconstructie al tijdens de operatie waarbij we de tumor verwijderen. Dit is afhankelijk van uw medische situatie. Ook een operatie achteraf is mogelijk. Bij reconstructies kunnen we ook een tepel tatoeëren. Zo heeft u cosmetisch een mooi resultaat. Wilt u (nog) geen reconstructie van uw borst? Dan zijn er uitwendige protheses.

Kinderwens

De behandeling van borstkanker zorgt meestal voor een verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid. Heeft u een kinderwens? Bespreek dit voor de start van de behandeling met onze gynaecoloog. Samen kijkt u welke mogelijkheden er zijn om de mogelijkheid tot voortplanting te behouden. Dit noemen we fertiliteitspreventie. Voor meer informatie hierover kunt u ook kijken op de website www.borstkankerenkinderwens.nl

Na uw behandeling

Tijdens en na uw behandeling kunt u begeleiding krijgen van een gespecialiseerd verpleegkundige mammacare en andere mammateam-medewerkers. Ook staat er een team van specialisten (waaronder fysiotherapeuten, psychologen, revalidatieartsen, seksuologen en diëtisten) klaar om u te begeleiden bij uw revalidatie en het omgaan met de gevolgen van de ziekte. Bij de Stichting ‘k Leef kunt u ook naar het verpleegkundig spreekuur nazorg. Daar ontmoet u onze gespecialiseerd verpleegkundigen mammacare en oncologie.

Complementary Content
${loading}
Scroll